“Comisie de eliminat comisiile” și voi va mirați de rezultatele PISA. Pe bune?! Nu cred că adulții ar obține rezultate mai bune.

A fost cadru didactic în sistemul public, este cel mai important investitor în Educația privată din județul Botoșani și face o analiză detaliată, extrem de aplicată, a rezultatelor testelor PISA. 

Ultimele rezultate ale testelor PISA în România au fost dezastruoase și au declanșat o adevărată isterie în toate mediile, la fel ca de fiecare dată când sunt publicate. 

Mihaela Stoiciuc este antreprenor, investind în creșă, grădiniță și after-school, dar și mamă a doi copii. Aceasta a făcut una dintre cele mai interesante analize a tot ce a generat publicarea rezultatelor la testele PISA. 

 



 

 

 

BanulBotosanean.ro vă prezintă integral analiza făcută de Mihaela Stoiciuc:

 

Sa te plângi de rezultatele proaste de la PISA e ca și cum te-ai plânge că unei vaci nu i se potrivește pălăria. Pe bune?! Ați auzit de “teoria formelor fără fond”?

NU sunt vinovați elevii!

NU sunt vinovați profesorii!

NU sunt vinovați părinții!

Pur și simplu nu au nicio legătură unii cu alții. Vorbesc pe paliere diferite. Învățământul centrat pe elev (ca e greu pentru mulți sa priceapă) e un învățământ care trebuie sa identifice și sa amplifice tot ce este mai bun într-un copil, nu să îl îndese cu de-a sila într-un șablon! Copiii nu sunt vinovați că în sec 21 li se predă o materie de pe manuale de 20 de ani, cu un limbaj de lemn și cu un profesor recitând corect conținutul!

Profesorii nu sunt vinovați ca niște tălâmbi de la minister scot aberații pe banda rulantă de 30 de ani – ei sunt obligați să își respecte fișa postului, marja de eroare e mica!

Părinții nu sunt obligați să facă teme acasă cu elevii 1-2-5 ore pe zi sau să plătească meditații pentru că profesorul nu știe să transmită cunoștințe! Da, nu știe – pentru că atunci când din 30 de elevi, 25 fac pregătire la obiect, e vina profesorului. Punct.

Terminați cu turnatul cenușii în cap sau cu consolarea “lasă că merge românul în străinătate și le dă lecții!”. Le dă pe naiba! Că nu le dă din ce a învățat pe băncile școlii. Le dă din ce au plătit părinții suplimentar.

 

 



 

 

Observ o adevărată isterie – vai, ce proști suntem! și vai, ce buni sunt nu știu care!

Cui îi pasă? Cui îi pasă de testele PISA? E ca și cum mi-ar păsa mie de păianjeni verzi din vulcanul Krakatoa! Nu-mi pasă!

Îmi pasă să am un copil sănătos, iubitor de viață, care să își dezvolte pasiunile și interesele!

Îmi pasă să mă duc acasă fără să mă stresez dacă mai sunt în stare să fac 3-4 ore teme sau dacă s-o descurca copilul cu teza la mate și testare din juma’ de materie la geografie în aceeași zi!

Îmi pasă să stau demn la catedră și să învăț copiii pe măsura și pe dorința lor, nu pe indicațiile din pix ale unora care habar nu au de viața!

“Comisie de eliminat comisiile” și voi va mirați de rezultatele PISA. Pe bune?! Nu cred că adulții ar obține rezultate mai bune.

SURSA: Contul de Facebook Mihaela Stoiciuc Vasilică