Cei mai mulți dintre primari, olimpici la festivaluri, repetenți la amenajat wc-uri la școli și grădinițe

0

Sursa foto: gandul.info

Astăzi este Tăierea Capului Sf Ioan Botezătorul și nu este nicio petrecere în nicio comună din județul Botoșani. Este una dintre puținele sărbători cu cruce roșie din calendarul ortodox pe care primarii care s-au făcut cunoscuți (doar) prin petrecerile de pe plan local nu le-au exploatat în acest sens. 

Și nu vă gândiți că nu au făcut niciun festival astăzi la care să cânte Alex Velea sau Plăieșii pentru că nu aveau bani, ci pur și simplu au ratat ocazia. 

Am avut o vară plină de fest, de sărbătoare, de festival, de joc și voie bună într-un județ sărac, în comune și mai sărace. 

 

 

 

 

 

Sunt primari care au reușit să atragă investiții de milioane de euro și nu au făcut niciun festival, sunt primari care au și investiții și au făcut și petrecere, dar sunt și primari care nu au proiecte, dar au bani de fest. 

Pe lângă ziua comunei, ziua satului, sărbătoarea cacadârului și a oricărei alte plante prezente în vreun sat al comunei s-a ajuns în 2019 să se facă festivaluri cu scenă și cu cântăreți aduși pe mii de euro chiar și la hramul bisericii din sat. 

După un an de festivaluri și sărbătoare, înainte de începerea noului an școlar aflăm că în județ avem, la 30 de ani de la Revoluție, 157 de unități de învățământ cu wc-ul în curte, adică fără autorizație sanitară de funcționare. 

Într-un mandat de primar, adică 4 ani, banii cheltuiți într-o comună pentru festivaluri și tot felul de petreceri și chermeze ar fi fost suficienți pentru rezolvarea măcar parțială a problemei  autorizației sanitare din școli și grădinițe. Nu mai vorbim că sunt primari la al doilea, al treilea sau chiar al cincilea mandat, deci timp suficient și bani ÎNDEAJUNS pentru a amenaja niște wc-uri. Și vorbim de această problemă de parcă primarii ar fi fost obligați să construiască trenuri suspendate, poduri de kilometri. Și nu mai vorbim nici de primarii care au reușit să pună piatră pe drumurile locale la preț de asfalt sau de cei care au plătit la firmele de salubrizare gunoi fictiv. 

 

La începutul anilor 2000 presa scria de comunele care dădeau banii înapoi la buget pentru că nu reușeau să cheltuiască banii, apoi de cazurile în care primăriile care cheltuiau banii îi ”spărgeau” pe diferite achiziții care de care mai idioate și la prețuri exorbitante. Acum este moda festivalurilor și petrecerilor pentru că primarii, chiar dacă sunt de la PSD sau PNL, cei mai mulți sunt comuniști până în măduva oaselor și nu au mintea necesară să aibă o viziune pentru comunitatea pe care ar trebui să o administreze. 

Sunt și primari cu viziune și îi vedeți în calitatea proiectelor implementate, în banii europeni aduși în localitățile lor, în ideile lor pentru a-și ridica orașul sau comuna peste nivelul celorlalte. Fac și ei ziua orașului sau a comunei, dar se limitează la a promova tradițiile locale cu care cu adevărat se mândresc. 

În România, după 2000 au fost unii primari care au inventat niște festivaluri care aduc bani, comercianți care plătesc pentru a vinde la acele festivaluri, turiști care își lasă banii pe cazare și mâncare în localitățile lor. 

La noi, comuniștii din PSD și PNL nu au reușit să treacă de începuturi și au transformat totul într-o întrecere imbecilă în care fiecare consumă mai multe resurse bugetare pentru ca ei și șefii lor de partid de la județ să aibă prilejul de a urca pe o scenă în care să se simtă la fel ca vechii comuniști înainte de 1989 în vizitele prin județ, imagine care pare să le ghideze cariera politică. 

Și tot am auzit ”merită și oamenii aceștia o zi a lor” și sunt de acord, dar asta după ce comunitatea are totul pus la punct, nu când tu ca primărie nu ai bani decât de salarii și de festivaluri. Nu când copiii acelei comunități au școlile și grădinițele cu WC-ul în curte, în 2019. Repet, 157 de școli au încă wc-ul în fundul curții în anul școlar 2019-2020. 

Toată stima și respectul pentru primarii foști sau actuali care au reușit să atragă finanțări europene pentru a construi campusuri școlare, pentru a construi școli și grădinițe, after-school, iar în ultimii ani să construiască școli profesionale. 

Bogdan CALINIUC

 

 

 

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *