Politică

PSD pierde, chiar dacă moțiunea trece sau nu

Avem prima moțiune de cenzură împotriva unui guvern PSD cu șanse mari de a trece. 

Mai corect este să spun că avem prima moțiune anti-PSD care nu este depusă de PSD și care are șanse să treacă după 2012, an din care PSD conduce România. 

Și chiar dacă moțiunea trece sau nu, PSD pierde indiferent de scenariu și pierde așa cum nu a mai pierdut în ultimii 30 de ani. 

 



 

 

Dacă NU trece moțiunea împotriva Guvernului Dăncilă, PSD va avea o victorie cu efect de bumerang. Eu cred că o asemenea victorie se va întoarce împotriva PSD cu o forță la care liderii social-democrați nici și-o imaginează. Va crește numărul celor care nu înțeleg de ce PSD nu mai renunță la ”ciolanul puterii”, având în vedere că este la guvernare din 2012, de șapte ani. Va crește numărul, inclusiv a membrilor PSD, celor care nu înțeleg de ce un partid întreg susține un premier ca Viorica Dăncilă. Va crește numărul celor care se declară anti-PSD și sătui ca acest partid să guverneze țara. Cu cât va sta mai mult PSD la guvernare cu atât va scădea mai mult în sondaje. Deși va va rămâne la putere și își va mai alinta cu bani primarii și parlamentarii, PSD va fi atât de erodat ca imagine încât oricum vor pleca parlamentari și primari spre Pro România înainte de viitoarele alegeri. Dacă nu trece moțiunea și PSD rămâne la guvernare, mă aștept ca la alegerile din 2020 acest partid să ajungă la 9-10% din intenția de vot. 

 



 

Dacă TRECE moțiunea și pică Guvernul Dăncilă, PSD pierde la fel de mult sau chiar mai mult decât în cazul în care moțiunea nu trece. Se va trezi în postura de a avea un candidat la alegerile prezidențiale care tocmai a fost concediat din funcția de premier de către majoritatea parlamentară, va pierde puterea și tot ce se va întâmpla rău în economie, pentru că vor fi și chestii nasoale în viitorul apropiat, vor fi puse în cârca acestor ultimi trei ani de guvernare pesedistă. PSD se va prăbuși în sondaje cu o viteză amețitoare și va ajunge tot la 9-10% la viitoarele alegeri. Plus că s-ar putea confrunta și cu o plecare în masă a parlamentarilor și primarilor către Pro România, ceea ce ar putea duce partidul chiar și spre 5-6% la viitoarele alegeri. 

 



 

Dar cum a ajuns PSD la situația lose-lose și nu are nicio variantă de win?

PSD este la guvernare din 2012, a guvernat și în 2016 când a fost Guvernul Cioloș pentru că toți directorii din județ erau de la PSD, secretarii de stat erau ai PSD și vicepremierul României era, culmea, tot de la PSD, iar în parlament PSD avea cele mai multe voturi. Cum să spui că a guvernat Cioloș prost când tot ce însemna factori de decizie de peste tot erau ai PSD? Vreo câțiva actuali parlamentari ai PSD au fost directori de instituții publice în perioada în care premier era Dacian Cioloș.

Apoi, din ianuarie 2017 și până în octombrie 2019, PSD a făcut tot ce a putut pentru a se sacrifica pentru Liviu Dragnea, iar de câteva luni se sacrifică pentru … nimeni nu știe pentru cine sau pentru ce dar e în cea mai proastă perioadă a lui din ultimii 30 de ani. 

Măcar până în mai 2019 am știut cu toții că tot ce fac liderii PSD este dictat de Liviu Dragnea pentru apărarea intereselor private și economice ale acestuia. PSD a dus un război cu Justiția și altul cu Uniune Europeană pentru că așa a vrut Liviu Dragnea. Punct! 

Premierii și miniștrii au fost stabiliți de Liviu Dragnea fără a se consulta cu nimeni. Și PSD nu a avut nicio problemă. Parcă erau cu toții în transă și se închinau la Dragnea. Apoi Dragnea a hotărât să schimbe ”doar” doi premieri pentru că nu îl mai ascultau. PSD s-a făcut de căcat și și-a dat jos prin moțiune Guvernul Grindeanu, în timp ce Guvernul Tudose a predat armele în partid și nu s-a mai ajuns la moțiune. Este ceva unicat la nivel mondial. Totodată, 70-80 de miniștri au fost schimbați pentru că așa a vrut Liviu Dragnea, aceștia fiind puși tot de el. 

Acum am ajuns în situația în care Guvernul PSD nici măcar nu mai are miniștri. Și, așa cum ne-au obișnuit în ultimii trei ani, există miniștri puși de PSD pe care doar PSD nu îi mai vrea. Am ajuns acum să nu avem ministru la Educație sau la Economie. E drept că în acești trei ani au fost miniștri puși de PSD la Educație sau Economie că mai bine nu erau la cât de slabi au fost. Miniștrii care nu știu să spună corect două vorbe în limba română, premier care nu știe să vorbească fără să o comită de la dezacorduri și până la a spune măcar unde se află, sau să citească de pe o hârtiuță. Este o situație jalnică și catastrofală pentru România și singurul de vină este PSD. Nimeni altcineva, doar PSD. 

Când miniștrii și secretarii de stat se pun doar pe criteriul obedienței față de președintele partidului nu are cum să iasă bine pentru țară mai nimic. 

Violatori, pedofili lăsați în libertate, pentru prima dată în istoria modernă a României un președinte de partid, care era și președintele Camerei Deputaților, și-a cerut scuze pușcăriașilor. 

Apoi, salariile bugetarilor au crescut, dar a crescut și numărul rudelor liderilor PSD care au ajuns în funcții publice, atât la Botoșani, cât și în restul țării. Și chiar dacă salariile bugetarilor au crescut, ei se confruntă cu aceleași probleme ca și cei care lucrează în privat, adică lipsa de drumuri bune, lipsă de autostrăzi, neajunsuri în unele spitale, probleme în sistemul de învățământ, inflație mare cauzată de salariile mărite din pix. În fiecare instituție publică se știe că vreo rubedenie a unui mare ștab din PSD trebuie să ajungă acolo pe o funcție de conducere. Este de notorietate cazul unui parlamentar care vrea să își pună soția în fruntea instituție pe care tocmai el a condus-o înainte de a fi parlamentar.

Tot ce s-a întâmplat în ultimii trei ani au adus PSD în această situație, în care va pierde și va pierde rău de tot indiferent de ce se întâmplă cu moțiunea de astăzi. 

PSD are nevoie disperată de câțiva ani de opoziție pentru a se reforma, pentru a se uita la ce a făcut în 30 de ani după Revoluție și pentru a încerca să vină la nivelul anilor în care ne aflăm. Să nu uităm că PSD este la putere de 7 ani.

Bogdan CALINIUC