Politică

Dezastru în PSD Botoșani. A pierdut județul când avea ministru, președinte al CJ și majoritatea la municipiu

Actuala conducere a PSD Botoșani rămâne în istoria partidului ca fiind cea în timpul căreia partidul a pierdut pentru prima oară în 30 de ani județul la alegerile prezidențiale. 

 

La fiecare tur de scrutin la alegerile prezidențiale, toți candidații PSD au câștigat alegerile în județul Botoșani. Asta până în 2019 la Viorica Dăncilă și la actuala conducere a PSD Botoșani. 

 

Momentul este unul istoric și le arată clar liderilor PSD Botoșani că trebuie să scape de discursul comunistoid, să renunțe la aroganță și să își asume nerealizările care sunt mai mari decât realizările după ultimii trei ani de guvernare. 

 

 



 

 

 

Dar eșecul PSD Botoșani vine și într-un moment în care partidul avea una dintre cele mai bune situații politice din 2000 până acum. Ministrul Pensiilor, președintele CJ, majoritatea în CL, doi viceprimari în municipiu, șase parlamentari, doi sau trei subsecretari de stat, șefi de instituții în tot județul, vicepreședinte în PSD la nivel național, toate acestea au aparținut până acum câteva săptămâni PSD Botoșani. 

 

PSD pierde alegerile la Botoșani la prezidențiale fix în momentul în care părea că este mai puternic decât oricând, cu extrem de multe funcții și după trei ani de guvernare în care liderii au prezentat totul vopsit în roz. 

 

În primul rând, pentru prima dată după Revoluție PSD Botoșani are un ministru și nu oricare, ci pe cel al Muncii, adică fix pe cel care avea cea mai mare vizibilitate în electoratul de bază al partidului, pensionarii, bugetarii și asistații social. Deputatul botoșănean Marius Budăi a apărut pe toate posturile de televiziune în ultimul an, a vorbit doar de pensii și salarii la bugetari, despre asistență socială. Tot el a s-a folosit de pensionari, din punctul meu de vedere, și de o lună de zile nu face altceva decât să bage spaima în bătrâni că vin liberalii și le taie pensiile. 

 

Apoi, PSD Botoșani are după mai bine de 20 de ani majoritatea în Consiliul Local al municipiului Botoșani și are doi viceprimari. Viceprimarul Cosmin Andrei este considerat de actuala conducere a PSD Botoșani candidatul perfect pentru funcția de primar al Municipiului Botoșani. Cu toate acestea, PSD cu vârf de lance vicele Cosmin Andrei nu a făcut decât să înregistreze două înfrângeri consecutive în municipiul Botoșani în ambele tururi prezidențiale. Este pentru prima dată când se întâmplă asta în municipiu, când liderii locali nu sunt în stare să facă nimic pentru partid. Să îl ai pe viceprimarul Cosmin Andrei, dar și pe fostul ministru al Pensiilor și să nu câștigi… s-ar putea să fie un semnal mai mult decât evident de probleme de încredere în rândul cetățenilor municipiului. 

 

 

 



 

 

 

Totodată, rezultatul cel mai prost din ultimii 30 de ani în județul Botoșani pentru PSD la alegerile prezidențiale, la cel mai politic vot, vine și când partidul îl are ca președinte al Consiliului Județean Botoșani pe distinsul domn Costică Macaleți. În mod normal, PSD trebuia să câștige detașat având ditamai președintele de CJ. Dar poate că eșecul repetat al licitației pentru drumul strategic, protestele oamenilor din județ sătui să mai circule pe drumuri impracticabile, lipsa investițiilor strategice care să schimbe soarta județului reprezintă doar câteva dintre moștenirile pe care Macaleți le va lăsa după cei patru ani de mandat și care nu pot fi trecute cu vederea. 

 

Dar nu putem uita că dincolo de calitatea candidatului Viorica Dăncilă, contestată tocmai de membrii de la vârful PSD, un alt aspect care a dus PSD Botoșani la dezastru sunt și acești trei ani în care toți botoșănenii au așteptat lucrările de modernizare a drumului Botoșani-Târgu Frumos, ele nu au început, drumul este mai prost, dar cu toate acestea liderii PSD se laudă cu ele. 

 

Bogdan CALINIUC