Cum gafează USR în cazul Gelu Graur: să ai candidatul ideal și să nu știi cum să scapi mai repede de el

Sfârșitul săptămânii trecute a adus candidatura oficială, în urma votului intern, a lui Gelu Graur din partea USR la funcția de primar al municipiului Botoșani. 

Totul s-a terminat după patru zile, când Gelu Graur anunța că renunță la candidatura pentru funcția de primar, dar și la locul pe lista USR din cauza neînțelegerilor cu liderii filialei și a modului în care au înțeles aceștia ca într-un partid nou să aplice obiceiuri de la partidele vechi.

Stabilirea componenței listei pentru Consiliul Local al municipiului Botoșani și ordinea pe această listă au fost cele două motive, noi, pentru care Gelu Graur, în calitate de candidat stabilit de membrii USR, nu a vrut să fie umilit de liderii partidului. 

 



 

 

loading…

 


 

Din punctul meu de vedere, USR Botoșani a avut un ”unicorn” în curtea proprie, acel ceva care trebuia să fie stindardul luptei la nivel local pentru a schimba de la politicieni și până la viața botoșănenilor. Graur era acea ”pasăre rară” pe care USR Botoșani a avut norocul să o aibă alături. Cei din USR nu au mai făcut politică până acum, nici Gelu Graur, și compatibilitatea era perfectă, la prima vedere.  

Nu știu dacă au fost jocurile de culise cu sfori trase din alt partid, nu știu dacă au fost orgoliile unora care visează să ia cea mai mare parte din tortul numit USR după alegerile locale, habar nu am ce a fost la mijloc, dar cu certitudine a fost cea mai mare idioțenie pe care puteau să o facă liderii USR Botoșani. 

Cum să fii port-drapel ”fără penali în funcții publice” și să faci tot ce poți pentru a scăpa de un fost polițist anti-mafia? 

Cum să vrei să aduci oameni noi în politică, dar să fugărești un profesionist care a reprezentat România cu mândrie într-o operațiune ONU în Congo, care a fost recrutat de Ambasada Marii Britanii? Câți astfel de oameni ai la tine în partid de îți permiți să îi dai ”eject”? Cât de ușor crezi că găsești pe străzile din Botoșani un tip care pentru profesionalismul său, nu pentru că este fiul lui cutare sau pila lui X, a fost angajat de alt stat într-o misiune internațională? 

 



 

 

 

 

Cum să vrei să schimbi ceva în municipiul și în județul acesta dar să te superi pe un jurist care îți spune că primarul nu poate asfalta drumul Botoșani-Târgu Frumos și că președintele Consiliului Județean nu decide care drumuri sătești și comunale se modernizează? 

Îl cunosc pe Gelu Graur de când era încă jandarm. I-am urmărit unele dintre dosarele în care a lucrat ca polițist anti-mafia. Am scris de el când a plecat în Congo, apoi când a demisionat din Poliție și a plecat în misiune internațională sub steagul altei țări, după care am făcut emisiune cu el când a concurat la Vocea României la Pro TV, după care am scris de el când și-a făcut propria trupă de rock, și am scris de el când s-a reîntors acasă și și-a deschis un club în care promovează muzica bună LIVE, și am făcut iar emisiune cu el când a decis să intre în politică și să schimbe orașul și județul cu ajutorul USR. Putea să plece în orice oraș din țara asta, din lumea asta, să cânte într-un bar sau să consilieze juridic, ori să se înroleze într-o misiune internațională, dar a ales să trăiască alături de familia lui în Botoșani și să schimbe ceva în jurul lui cu gândul la copiii săi. 

Știu cine este omul Gelu Graur, deși nu sunt un prieten apropiat al lui, știu ce speranțe avea pentru tot ce înseamnă USR, știu cât de mult ar fi însemnat pentru Botoșani candidatura lui Gelu, cât de mult am fi avut de câștigat ca și comunitate cu un primar ca Gelu ori cu un viceprimar sau un consilier local ca acesta. 

Ceea ce nu știu liderii din USR este cât de mult pierde USR, dar mai ales noi ca și comunitate când, din motive pe care le bănuiesc dar nu le pot proba, alegi să fugărești un astfel de om. 

Gelu nu a intrat în politică pentru imunitate, pentru contracte cu statul, pentru a putea să-și pună rudele în funcții publice, și nici măcar pentru banii câștigați din ocuparea unei funcții de demnitate publică locală. Dar a intrat în politică pentru că este sătul, ca mine și ca mulți alții, de ceea ce a rămas în urma a 30 de ani de neocomunism, de multe dintre scârbele din politică, de tot ce a ajuns acest oraș frumos în urma bătăliilor politice cretine între două tabere, de întrecere strict politică pe un oraș bogat spiritual dar sărăcit în ultimii 30 de ani. 

Gelu vine după 30 de ani în care politicienii au dezamăgit atât de tare încât nu mai avem încredere în nimeni care vine și ne spune că vrea să schimbe în bine totul pentru că își iubește copiii și țara, pentru că au mai venit și alții și totul a rămas la fel sau mai rău. 

Nu știu câți din USR își dau seama ce au pierdut și nu știu câți botoșăneni conștientizează că am ratat o șansă a schimbării adevărate. 

BOGDAN CALINIUC