Mihaela Stoiciuc: Testați cadrele, testați copiii – aceasta e urgența!

Mihaela Stoiciuc Vasilică
Mihaela Stoiciuc Vasilică

Opinie trimisă de antreprenorul Mihaela Stoiciuc Vasilică

 

“Școala online” e o idee care arată încă o dată, dacă mai era necesar, ruptura dintre decidenți și realitate.
Stimabililor, vă rog dați salarii întregi profesorilor și gata! Nu se supără nimeni! Dar nu vă mai efortați să chinuiți copiii deja închiși in case lipindu-i încă 4-5 ore de ecrane! Parcă era dăunătoare această expunere, nu?
Dragi profesori, dați dovadă de coloană vertebrală și refuzați aceasta struțo-cămilă!
La ce bun acest chin dacă e limpede că nu toți copiii au mijloacele necesare studiului online? La ce bun acest lucru dacă nu toți profesorii predau materii care pot fi mutate online?
Ca să ne facem că muncim?

 

 




 

Există o reglementare sănătoasă, clară, a acestui lucru?
Este evident o discriminare atât pentru copii cât și pentru profesori. Procesul didactic nu poate fi condiționat de participarea financiară a profesorului sau a părintelui la actul predării. Plătiți internet, plătiți laptop/computer, curent electric, nu aveți acces la toate materialele datorită izolării la domiciliu etc.
Repet: starea de urgență nu ne-a izolat pe toți la vilă la marginea orașului! Sănătatea copiilor închiși in case de o luna jumătate este agravată de expunerea suplimentară la online!

Nu este acum momentul să căutam să achiziționăm și să implementăm platforme de studiu online – acest lucru trebuia făcut preventiv in februarie, astfel încât in momentul suspendării cursurilor alternativa să fie deja la îndemână. Sau hai, in martie, in a doua decadă, dar nu la începutul lui mai!
Vreți acum să găsiți finanțe pentru computere? Eu cred că prioritatea ar fi igienizarea și dezinfectarea școlilor, toalete decente și apă caldă, tavane care nu se dărâmă, copii care au mâncare și batiste și nu dorm in grajd. Aceasta este adevărata modalitate de a contracara efectele Covidului urgent.
Este neconstituțional să nu asiguri dreptul la educație gratuită tuturor copiilor din România!

Testați cadrele, testați copiii – aceasta e urgența! De ce se refuză testarea? De ce se trimit in continuare români peste granițe – ca să avem un motiv in plus de a contagia copiii, respectiv școala? Pentru a mai tine închisă școala încă 2-3 luni?

E așa o tragedie dacă nu se mai face materia din 2 luni? E chiar așa o problemă de viață și de moarte in tot acest sistem școlar dezmembrat și dezarticulat? Chiar nu se pot recupera noțiunile strict necesare in toamnă?
Nu mai tineti copiii in fața computerelor! Nu ii mai privați de aer, de soare, de ieșit afară! Nu vă protejați așa copiii – dimpotrivă, ii distrugeți psihic și fizic!

Acum ar fi fost momentul ideal pentru Școala altfel, dacă tot batem darabana cu Școala altfel: învățam copiii să gătească, să facă treburi gospodărești, să asculte muzică de calitate, să se exprime artistic…. asta era educația in pandemie, nu materii seci băgate cu forța in căpșoarele lor! Nu spune nimeni să rupem contactul cu colegii sau cu profesorii! Dar haideți să rămânem împreuna intr-un mod cât mai plăcut și folositor. Ne-am plâns că școala e învechită și ruptă de realitate – exact acum era momentul să o transformăm, dar nu prin formă, ci prin conținut!

Dragii mei dascăli! Știu că e o situație inedită, dar nu renunțați la logica elementară! Sunt convinsă că fiecare profesor in parte e de acord cu ceea ce spun, deși unii au rețineri in a se exprima liber sau se tem că plata salariilor le va fi afectată de refuz. Cum veți fi plătiți echitabil dacă unii lucrează online și alții nu? Sau poate cei care nu lucrează online (nu au acces, posibilitate, predau materii cu un anumit specific, lucrează in grădinițe șamd) nu vor fi plătiți?
Puneți-vă liderii sindicali la treabă! Iar dacă nu vă reprezintă interesele, schimbați-i! Refuzați să mai fiți cobaii tuturor neaveniților! Sănătatea și viitorul copiilor nu se rezolvă cu 2 luni de așa-zis învățământ online!

Vă doresc liniște, înțelepciune și decizii pentru binele nostru, atât!

 

Mihaela Stoiciuc Vasilică