Macaleți, Flutur, Federovici și Șoptică, sindicatele și șefii spitalelor să mulțumească pentru donațiile botoșănenilor către spitale

La sfârșitul stării de urgență putem trage concluzia că nu instituțiile statului au fost stâlpul de încredere în Botoșani în această perioadă, ci societatea civilă, oamenii de afaceri, salariații, botoșănenii simpli care au fost acuzați până acum că nu se implică și că nu ies în stradă să protesteze când vrea un partid sau altul.

Botoșănenii au ”ieșit” acum! Oamenii de afaceri, simpli salariați au contribuit, cu cât a putut fiecare, pentru a apăra cadrele medicale, pe cei din ”linia întâi”

Autoritățile ar trebui să se uite în oglindă și să se vadă, așa cum îi vedem noi, alegătorii, în toată ”splendoarea” lor. 

Pentru ce își primesc mulți dintre aleșii locali salariile sau indemnizațiile? Nici noi nu știm, nici ei nu știu, nici partidele care i-au susținut nu știu. 

 

 




În timp ce Consiliul Județean și Consiliul Local se scărpinau în locuri nesimțite pentru că nu știau ce să facă și cum să acționeze, nu reușeau să scape de mâncărimile politice, de războaiele idioate dintre ei, dar totul cu aceeași viteză, încet și foarte încet, câțiva tineri au mobilizat totul în jurul lor și au acționat, au strâns donații, au cumpărat aparatură medicală, echipamente de protecție, au confecționat echipamente de protecție, au donat mâncare și medicamente bătrânilor și celor nevoiași. 

Vlad Plăcintă și Asociația Salvează o inimă, Asociația Happy, Daniel Câșlariu și Asociația Grup Civic, Oana Andrieș și toți tinerii care au contribuit la Împreună pentru personalul medical din Botoșani, mamele care s-au mobilizat pentru secția de Pediatrie, Ștefan Teișanu și tot ce înseamnă Zilele Nordului, aceștia sunt cei care au luat locul autorităților, care au făcut să uităm de președintele CJ, primar, parlamentari, șefii Spitalului, de toți. 

Ei au donat, au făcut, s-au zbătut, au salvat vieți. 

Costică Macaleți – președintele Consiliului Județean, Cătălin Flutur – primarul municipiului Botoșani, Doina Federovici – președintele PSD, Costel Șoptică – președintele PNL, Livia Mihalache – fost manager al Spitalului Județean Botoșani, Radu Malancea – actual manager al Spitalului Județean Botoșani, toți liderii de sindicat din sănătate ar trebui să le mulțumească lui Plăcintă, Câșlariu, Happy, Andrieș, Teișanu și mamelor, taților, oamenilor de afaceri, șomerilor, salariaților, tuturor celor care au donat și au cumpărat ce trebuie înaintea instituțiilor statului pe care ei le conduc sau prin a căror putere politică au putut sau pot să intervină. 

Acești copii au au fost lideri și au făcut ceea ce trebuiau să facă cei din administrație și politică!

Când Salvează o inimă, Grup Civic, Happy și ceilalți nu se implicau știm cum erau spitalele de la noi din Botoșani, știm și nu vrem să mai revenim la ce era înainte. 

 

 




Vă mai aduceți aminte cadrele medicale care făceau apeluri disperate pe Facebook să primească donații mănuși, măști și combinezoane? Datoria lor era să ceară în primul rând șefilor spitalelor, sindicatelor spitalelor, Consiliului Județean și Primăriei Botoșani. 

Ajutorul imediat a venit de la tinerii de mai sus, mulți dintre ei cu afaceri închise de măsurile restrictive impuse de starea de urgență, alții în șomaj tehnic. 

Mă și înspăimântă faptul că vor ”reintra în joc” toți acei deștepți care au făcut ca Spitalul Județean Botoșani, ca tot sistemul sanitar din județ, dar și polițiștii, pompierii, jandarmii să fie lăsați în uniformele de serviciu și halatele medicale în fața unei pandemii, fără nicio protecție. 

Cu tot respectul la nivel general, nu putem să trecem cu vederea faptul că îmbolnăvirea cadrelor medicale a pornit totuși de la prostia unora dintre ele care chiar dacă primeau în dotare costum de astronaut tot l-ar fi purtat pentru că … pe ei nu îi învață nimeni nimic, ei știu tot, sunt cei mai buni și … rezultatul se vede. 

Mă înspăimântă gândul că tot aparatul birocratic de la Spitalul Județean Botoșani care se ocupă de achiziții, de la alimente la materiale de protecție, rămâne același, că nimeni nu intervine să îi schimbe pe cei ajunși acolo doar pentru că erau într-un partid politic sau pentru că erau rudele unor politicieni sau pentru că au stat la o bere, la momentul potrivit cu persoana potrivită. 

Viața m-a obligat să fiu prezent pentru o perioadă în secția de Neurochirurgie din Spitalul Județean Botoșani, condusă de Petre Kiss, și să văd cu ochii mei cum trebuie să arate un spital, ce reguli să respecte rudele bolnavului, cum să se comporte personalul medical, de la primul până la ultimul, cu bolnavul și familia acestuia. E o secție MODEL! Așa ar trebui să fie tot spitalul. 

Știți că o operație de cezariană durează mai puțin decât tot protocolul de dezinfecție respectat la virgulă de Gina Puflea și Dorin Șcladan? Pentru ei orice intervenție se derulează, dintotdeauna, cu protecție maximă pentru ei și pacienți, așa cum acționează acum acum toți cu pacienții cu Covid-19. 

Eu știu, am asistat la nașterea fetiței mele. 

Dar aceste exemple sunt o oază într-un deșert. La polul opus sunt multe alte secții ale Județeanului, multe alte saloane din spitalele municipale.

 

 



 

 

 

Dacă s-ar putea, toți cei care au coordonat campaniile de strângere de fonduri, achiziție de aparatură medicală și echipamente de protecție ar trebui să fie consultați în fiecare an când se face bugetul pentru a se stabili cum se cheltuiesc banii Consiliului Județean și al Primăriei pentru spitale. 

Cum oamenii de afaceri ar trebui consultați de CJ și Primărie în fiecare an când se stabilește bugetul pentru a fi discutate proiectele de dezvoltare, așa ar trebui și societatea civilă care s-a implicat în această perioadă pentru protejarea celor care au luptat pentru salvarea vieților în fața Coronavirus să fie consultați când se stabilește bugetul pentru sănătate. 

De asemenea, dacă s-ar putea, toți cei care au donat pentru cadrele medicale să primească un mic talon pentru a putea fi arătat când ajung la spital pentru ca nimeni de acolo să nu le ceară, măcar lor, celebrul plic. Banii din plic i-au dat când le-au cumpărat măști, mănuși și viziere. 

Peste tot aud că se vrea revenirea la ce era înainte. Ferească Dumnezeu să ne întoarcem la ce era înainte în spitalele din Botoșani! Haideți să facem tot posibilul și să nu revenim la ce era, ci să evoluăm, să folosim Coronavirus ca un moment ZERO în sănătate. 

Schimbarea în acest domeniu vine de la lideri, de la șefii din sistem, altfel … viitorul sună rău pentru că șomerii, oamenii de afaceri cu business-uri închise nu pot dona la infinit. 

 

Bogdan CALINIUC