Politică

Preşedintele PNL Botoşani solicită modificarea legislaţiei referitoare la blocarea lucrărilor de infrastructură

Președintele PNL Botoșani, senatorul Costel Șoptică, a abordat spinoasa problemă a contractelor de infrastructură reziliate din cauza nerespectării termenelor, una din cauzele pentru care România se află pe ultimele locuri din Europa la acest capitol. În acest sens, liderul liberal a adresat o interpelare parlamentară ministrului Transporturilor, Alexandru-Răzvan Cuc, care, în repetate rânduri, a acuzat firmele care nu își respectă angajamentele ca fiind responsabile de nerealizarea tronsoanelor de autostrăzi și căi ferate preconizate.

„Statul român a reziliat în ultimii ani o serie de contracte cu societăţi care nu şi-au respectat angajamentele în ceea ce priveşte investiţiile în infrastructură. În acest context, consider că se impune realizarea unui studiu referitor la modalitatea în care societăţile de construcţii, atât autohtone, cât şi din străinătate, şi-au onorat sau nu contractele încheiate cu statul român în ceea ce priveşte modernizările şi reparaţiile la drumuri”, a argumentat Costel Șoptică în documentul oficial înaintat conducerii Ministerului Transporturilor.

În finalul interpelării, senatorul PNL a solicitat ministrului Cuc să răspundă la două întrebări care-i preocupă pe toți românii de bună credință: „1. Câte proiecte de infrastructură sunt blocate în acest moment din cauza contestaţiilor, atât la nivel naţional, cât şi în judeţul Botoşani? Vă rog să nominalizaţi cele mai reprezentative dintre acestea; 2. Câte contracte au fost reziliate în ultima perioadă de Compania de Drumuri cu firme care nu şi-au respectat termenele asumate?”

„Am solicitat Ministerului Transporturilor să modifice, în regim de urgenţă, legislaţia referitoare la blocarea lucrărilor de infrastructură printr-o serie interminabilă de contestaţii. Este bine cunoscut faptul că derularea multor proiecte din România a fost trenată nepermis din cauza unor contestatari de meserie, care acţionează probabil premeditat, la cererea unor firme care au pierdut licitaţiile iniţiale pentru atribuirea lucrărilor. Mă bucur că domnul ministru, în intervențiile sale, mi-a dat dreptate în tot ceea ce am prezentat în această interpelare, însă românii au nevoie de fapte, nu doar de vorbe frumos ambalate, așa cum procedează de la începutul acestui an guvernele lui Dragnea”, a concluzionat senatorul Costel Șoptică.