Politică

Liderul PNL Botoșani a anunțat prioritățile pentru noua sesiune parlamentară: susţinerea administraţiilor locale şi prosperitatea cetăţenilor

senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani
senatorul Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani

Comunicat de presă: Noua sesiune parlamentară care a debutat în aceste zile trebuie să reprezinte un nou început pentru Legislativ, astfel încât Parlamentul să fie cu adevărat motorul democraţiei româneşti şi să răspundă aşteptărilor concrete ale populaţiei. În acest sens, Partidul Naţional Liberal şi-a stabilit o serie de priorităţi, între care se numără încurajarea administraţiilor publice locale de a se descurca mult mai lesnicios, prin reducerea birocraţiei şi acordarea unor scutiri de taxe nefondate în prezent.

Concret, parlamentarii liberali vor propune majorarea cotelor din impozitul pe venit cu 3% pentru Primării şi cu 2% pentru Consiliile Judeţene, această modificare legiferată permiţând realizarea unor venituri proprii ale judeţelor care să le permită atât supravieţuirea, cât şi lansarea unor noi investiţii fără ajutorul Guvernului, care, aşa cum arată realitatea românească, vine pe criterii subiectiv-politice. De asemenea, propunem ca  80% din redevenţe să poată rămâne la nivelul unităţilor administrativ-teritoriale, pentru susţinerea lucrărilor de reparaţii, în situaţiile în care pe teritoriul acelor localităţi se desfăşoară diferite lucrări de exploatare.

Nu în ultimul rând, senatorii şi deputaţii PNL vor iniţia o propunere legislativă privind scutirea Primăriilor şi Consiliilor Judeţene de plata taxelor în cazul lucrărilor de utilitate publică. Concret, dorim să eliminăm diferitele greutăţi birocratice şi financiare cu care se confruntă administraţiile locale atunci când efectuează lucrări în scopul creşterii bunăstării cetăţenilor, spre exemplu sistemele de alimentare cu apă sau reţelele de canalizare. Pentru aceste investiţii adresate comunităţii şi creşterii confortului oamenilor, primăriile sunt nevoite să suporte cheltuieli către o serie de alte instituţii ale statului, dincolo de timpul pierdut cu obţinerea avizelor şi a altor acte necesare. Noi propunem acordarea unor scutiri la aceste taxe care merg tot în bugetul statului, astfel încât Primăriile şi Consiliile Judeţene să îşi realizeze lucrările de utilitate publică mai suplu şi într-un timp mult mai scurt decât în prezent.

În ceea ce priveşte activitatea Executivului, vom iniţia şi susţine în această sesiune parlamentară trei moţiuni simple, pe educaţie, sănătate şi transporturi, domenii total scăpate de sub control de actualii guvernanţi. În România sub conducerea PSD copiii mor din cauza unor afecţiuni relativ banale, fără să fie găsit vreun vinovat, elevii de clasa a V-a vor începe anul şcolar fără manuale, iar în sectorul transporturilor este un haos de nedescris, un program coerent şi realizabil de autostrăzi lipsind cu desăvârşire. Este inadmisibil ca Moldova să fie permanent ignorată din acest punct de vedere şi să nu existe un proiect de autostradă care să o lege ori de Capitală, ori de vestul ţării, timp în care PSD se ceartă pe tema unor alte demersuri, dar nimic concret!

Îi asigur pe locuitorii judeţului Botoşani, indiferent de simpatiile politice, că uşa mea le este deschisă pentru solicitările şi doleanţele acestora, deoarece sunt un parlamentar al tuturor! Aştept botoşănenii, dar şi primarii din judeţ, să mi se adreseze cu problemele lor şi să reuşim împreună să le prezentăm instituţiilor abilitate spre rezolvare, în aşa fel încât judeţul nostru să facă paşi pragmatici spre progres, spre dezvoltare şi prosperitate!

 

Senator PNL Botoşani,

COSTEL ŞOPTICĂ