Politică

Comunicat ALDE: Romania are una dintre cele mai mari cresteri economice din U.E. si acesta este cel mai bun indicator ca am guvernat bine pentru romani

Aceasta crestere este consecinta directa a politicii economice si fiscale promovate de guvern.
Atata vreme cat exista crestere economica si performanta economiei romanesti este una foarte buna, si anul trecut, si anul acesta, aceasta crestere economica trebuie sa se transfere si in ceea ce inseamna puterea de cumparare, fie ca vorbim de salariati sau de pensionari.

In privinta salariului minim, trebuie sa existe o corelatie intre acesta si salariul mediu pe economie. Trebuie sa fie o proportie intre cele doua pentru a nu exista discrepante foarte mari.

 


Castigul salarial mediu net a crescut in septembrie, nominal, cu 13,1%, fata de aceeasi luna a anului trecut, la 2.688 lei, in vreme ce salariul minim net se afla la 1.162 lei.
Intre castigul salarial mediu si cel minim trebuie sa fie o corelatie, tocmai de aceea este necesara aceasta masura a guvernului.
Mai mult, una din tintele noastre in viitor este cresterea paritatii puterii de cumparare (PPP), care se refera la compararea valutelor diferitelor tari raportate la „cosul de bunuri de consum”.
PPP este determinata in fiecare tara pe baza costului de trai relativ si a ratelor inflatiei. Paritatea puterii de cumparare in cele din urma inseamna egalizarea puterii de cumparare a doua valute diferite, luand in calcul diferentele dintre ratele inflatiei si dintre costurile de trai.
o PPP este indicatorul fundamental atunci cand este luata in considerare trecerea la euro. Paritatea cu alte state europene nu poate sa creasca fara o crestere a salariilor si o economie competitiva.
Pentru a putea ajunge la o paritate a puterii de cumpare trebuie sa avem o economie competitiva, cresterea salariilor si sa avem venituri comparabile.
In privinta salariului minim diferentiat, ni se pare normal sa existe o diferentiere a castigurilor in functie de pregatire si munca pe care o prestezi.
Aceasta diferentiere nu inseamna o discriminare a celor care au facultate, ci o recunoastere a pregatirii lor.
Din contra, aceasta masura ii rasplateste pe cei care invata si ii incurajeaza pe tineri sa se indrepte spre universitati.
Referitor la nemultumirile exprimate, suntem intotdeauna deschisi la dialog pentru a identifica cele mai bune solutii pentru romani.

Comunicat de presa
ALDE Botosani