Politică

Doina Federovici: „Am votat pentru creșterea pensiilor românilor”  

Doina Federovici, președintele PSD Botoșani
Doina Federovici, președintele PSD Botoșani

Vicepreședintele PSD Doina Federovici a anunțat că a votat luni în plenul Senatului României alături de colegii săi social-democrați pentru adoptarea noii legi a pensiilor. 

Proiectul de act normativ prevede o creștere etapizată a punctului de pensie în următorii trei ani astfel: 2019 – 1.265 de lei, 2020 – 1.775 de lei, 2021 – 1.875 de lei. Din anul 2022, valoarea punctului de referinţă se va indexa anual cu rata inflaţiei şi 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat. Punctul de pensie va ajunge la 45% din valoarea salariului mediu brut pe economie.

 

Loading…

 

„Cu PSD la guvernare noua lege a pensiilor va fi deplin aplicată și va aduce măriri substanțiale de pensii, atât a celor existente cât și celor viitoare. Acuzațiile că n-ar fi bani, că e o păcăleală, că aruncă țara în haos, sunt pur și simplu manipulări ale Opoziției transmise în spațiul public din disperare sau din frustrare. Practic, rezultatul va fi că în perioada 2021-2022, cele mai multe pensii se vor dubla, iar cele mai mici aproape se vor tripla. Totodată se vor elimina inechitățile și nedreptățile care au făcut ca persoane cu aceeași vechime, în aceleași condiții de activitate și pregătire profesională să aibă pensii diferite, în funcție de momentul când au ieșit la pensie”, a declarat Doina Federovici.

 

Noua lege a pensiilor este o inițiativă complexă, rezultat al unei ample dezbateri publice, care înglobează o mare parte din propunerile făcute de partenerii sociali, asociațiile de pensionari, sindicate, organizații profesionale, patronale și se bazează pe patru principii fundamentale: contributivitate, egalitate, imprescriptibilitate și solidaritate socială.

 

Vreau să subliniez că noul ministru al Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a fost prezent la dezbaterile din Senat și a susținut adoptarea noului cadru legislativ din domeniul pensiilor. Acest lucru arată foarte clar direcția pe care, colegul nostru de la PSD Botoșani, o va impune și anume continuarea aplicării calendarului privind majorările de pensii prevăzute în programul de guvernare”, a arătat președintele PSD Botoșani.

 

În acest act normativ se menționează că nicio pensie nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată.

 

Un aspect important care a fost prevăzut de Ministerul Muncii și Justiției Sociale pentru această lege se referă la introducerea masteratului și doctoratului, care se adaugă facultății, stagiului militar, pensiei de invaliditate, concediului medical, celui pentru creșterea copilului, șomajului indemnizat, deportării, prizonieratului și detenției politice, la capitolul perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare.