Politică

Senator ALDE: Solicit conducerii BNR să modifice URGENT mecanismul de stabilire al ROBOR

Comunicat de presă: „Indicidele #ROBOR este „aranjat” printr-o înțelegere dintre băncile comerciale, cu știința și implicarea BNR”, a declarat senatorul #ALDE Daniel Zamfir, în cadrul conferinței de presă susținută astăzi.

 

Acesta a prezentat informații și documente care fac parte dintr-o investigație a Consiliului Concurenției, investigație începută în anul 2008 și care a fost încheiată în anul 2011, dar care nu s-a finalizat cu nicio concluzie, fiind mușamalizată.

Din informații reiese că băncile comerciale au făcut înțelegeri între ele pentru a ridica cotația ROBOR, la vremea respectivă, modalitate prin care au transferat asupra împrumutaților pierderile generate de speculațiile valutare.

 

 

Loading…

Din investigația Consiliului Concurenței a reieșit că reprezentanții băncilor s-au întâlnit împreună cu reprezentantul #BNR și au stabilit împreună cum să coteze indicele ROBOR. Acest lucru este de o maximă gravitate, deoarece este interzis de Legea concurenței.

 

Mai mult decât atât, Banca Națională a României a îndemnat băncile să se înțeleagă între ele pe principiul reciprocității, adică să cumpere și să vândă una alteia, rezultatul fiind suma nulă. Tot din investigația amintită a reieșit că în perioada de fixing, de 15 minute, în care se stabilește indicele ROBOR, băncile vin cu cotații mult mai mari decât valoarea reală a acestora, când piața este liberă.

 

http://alde.ro/senator-daniel-zamfir-solicit-conducerii-bnr-sa-modifice-urgent-mecanismul-de-stabilire-al-robor-astfel-incat-el-sa-fie-rezultatul-tranzactionarii-efective-si-nu-al-cotatiei/