Politică

Șoptică despre conducerea Spitalului Dorohoi: ignorarea cu bună știință și cu rea-credință a tuturor solicitărilor DSP și Ministerului Sănătății

Declarație de presă senator Costel Șoptică, președintele PNL Botoșani:

Trăim vremuri dificile care însă, scot la iveală nivelul de incompetență managerială a clientelei de partid. Dincolo de profesionalismul cu care practică meseria aleasă, pun realmente la îndoială capacitatea multor membri PSD care, la ora actuală, conduc instituții importante din județul Botoșani.

Iar unul dintre multele exemple îl reprezintă Spitalul Municipal Dorohoi, acolo unde lipsa oricărui interes de a sprijini cadrele medicale și pacienții în lupta cu coronavirus a dus la infectarea a zeci de angajați, rămânând astfel descoperite foarte multe secții. 

 

 



 

Este știut faptul că Spitalul Municipal Dorohoi a fost desemnat spital non-covid în ideea în care să poată prelua toate cazurile ușoare, precum și urgențele post-chirurgicale pentru că, indiferent de lupta pe care o ducem zilnic cu virusul Sars-CoV-2, botoșănenii trebuie să aibă acces la serviciile medicale, fie că vorbim de afecțiuni deja existente sau accidente de orice tip. 

La ora actuală vorbim de nu mai puțin de 67 de cadre medicale infectate la nivelul unității spitalicești din Dorohoi, dintre care 4 medici, 30 asistenți, 23 de infirmieri și 10 personal auxiliar. Ca și comparație, la data de 1 mai 2020, numărul cadrelor medicale infectate la Spitalul Municipal Dorohoi era 27, iar la data prezentei este 67. Protestul spontan care a avut loc în curtea unității spitalicești la sfârșitul lunii martie (31 martie) , dar și a apariției primul caz de coronavirus la începutul lunii aprilie acreditează ideea că un management corect ar fi putut ține sub control răspândirea virusului într-o unitate medicală care se pregătea să preia cazurile non-covid. 

 

 



 

 

Consider că s-au făcut erori consecutive în actul de management al dlui dr Anton Sergiu Bogdan, respectiv:

  • ignorarea cu bună știință și cu rea- credință a tuturor solicitărilor și indicațiilor transmise de către Direcția de Sănătate Publică Botoșani și de către Ministerul Sănătății
  • lipsa unei reacții imediate la apariția primelor cazuri de Covid-19 în vederea limitării răspândirii acestuia, existând o colaborare și comunicare deficitară cu conducerea Direcției de Sănătate Publică și cu autoritățile județene, respectiv Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Botoșani.
  • lipsa instruirii corecte a cadrelor medicale despre obligativitatea purtării unui echipament minim de protecție, respectiv lipsa asigurării unui echipament minim de protecție încă de la începutul apariției coronavirus pe teritoriul României, deși acestea existau pe stoc.
  • lipsa anchetelor epidemiologice pentru unele cazuri confirmate pozitiv, iar în unele situații, imposibilitatea completării anchetei cu contacții de la domiciliu date fiind datele de contact incomplete
  • existența foilor de observație incomplete, la unii pacienți lipsind chestionarele pe proprie răspundere.

Toate acestea mă determină să solicit imperativ demisia dlui manager  Sergiu Anton sau luarea unei măsuri imediate din partea autorității responsabile (care l-a numit), respectiv conducerea primăriei Municipiului Dorohoi, primarul PSD Dorin Alexandrescu. Domnule primar, un adevărat focar s-a instalat în unitatea spitalicească care trebuie să ofere servicii medicale tocmai cetățenilor care v-au acordat votul de încredere. Vă faceți vinovat și complice la dezastrul din Spitalul Municipal  Dorohoi!

Senator PNL Costel Șoptică,

Președinte PNL Botoșani