Mihaela Huncă: Guvernul Orban condamnă la complicații grave ale unor boli și poate chiar la moarte 500 de mii de români care au nevoie de Euthyrox

0 

Comunicat de presă Mihaela Huncă, Pro România: 

Guvernul Orban condamnă cu bună știință la complicații grave ale unor boli și poate chiar la moarte 500 de mii de români care au nevoie de Euthyrox, singurul tratament eficient în afecțiunile tiroidiene. Vreau să vă spun că în plină pandemie de coronavirus, Euthyrox a reușit „performanța” să devină cel mai căutat medicament din România.

 

Asistăm la tot felul de declarații populiste cum că românii plătesc cel mai mic preț din Europa pentru medicamente. Nu este adevărat: realitatea este că românii nu găsesc în farmacii medicamentele de care au nevoie și sunt nevoiți să recurgă la soluții alternative! Apelează la rudele din Germania, Italia sau Franța sau se duc efectiv să cumpere medicamente din Bulgaria sau Ungaria. Își roagă rudele și prietenii să le trimită medicamente din toate țările europene cu costuri mult mai mari, inclusiv cele cu transportul.

  

“Mai grav este faptul că, așa cum declară reprezentanții asociaților de pacienți, autoritățile par să nu aibă încă o soluție. În luna mai ministrul sănătății, Nelu Tătaru a promis că în cel mult două săptămâni va rezolva problema. Ei bine, a trecut mai bine de o jumătate de an de când Euthyrox, un medicament vital pentru 500 de mii de pacienți români cu afecțiuni tiroidiene, care costă doar 10 lei cutia, este aproape imposibil de găsit în farmacii. Politica prețului cel mai mic ne-a adus în situația de a se retrage din Romania mii de medicamente, în cazul de față fără a avea un înlocuitor eficient. Vă întreb cu ce este de folos pacienților că pot cumpăra medicamentul cel mai ieftin din Uniunea Europeană, dacă acesta nu se găsește? Rezolvarea este, din păcate, la nivelul Guvernului Orban care pare depășit de situație sau, pur și simplu, dă dovadă de nepăsare. Autoritățile ar trebui să aprobe și alți furnizori care să aducă acest medicament în România la un preț mai mare, dar asta înseamnă și să schimbe modalitatea de calcul a prețului medicamentelor. Acum se compară prețul din 12 țări și este ales cel mai mic, lucru nerentabil pentru producători. Trist este că între timp sute de mii de români nu găsesc în țară tratamentul pentru afecțiunile lor! Oare așa arată un guvern profesionist care se preocupă sfidător, pe față, de alegeri, mai mult decât de sănătatea românilor pe care-i reprezintă?” , a declarat deputatul Pro România Mihaela Huncă.

 

 

 

 Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *