Politică

Gheorghe Ciubotaru: Un alt management ”de succes” la societatea ELTRANS SA Botoșani 13 salariați/autobuz 

Comunicat de presă Gheorghe Ciubotaru, candidat PMP la funcția de primar al municipiului Botoșani: SC Eltrans SA Botoșani este o societate unde Consiliul Local Botoșani este  acționar unic și are ca obiect de activitate ”transporturi urbane, suburbane și  metropolitane de călători”. 

Este condusă de liberali și are conform bilanțului depus la finanțe la finele  anului 2019, o pierdere de aproximativ 600.000 lei(125.000 euro) realizată cu un  număr mediu de 121 salariați. 

Odată cu schimbarea transportului electric cu tramvaiul, cu transportul cu  autobuze, structura și numărul salariaților s-a schimbat, astfel din declarațiile  directorului executiv rezultă că pentru autobuze au mai fost angajați 10 șoferi dar a  și concediat 17 salariați, rezultand un numar de salariați la zi de 114. Am făcut aceste  calcule ca să aflăm cam câți salariați revin la un autobuz și am aflat astfel că  aproximativ 13 salariați sunt plătiți din veniturile realizate de un singur mijloc de  transport. 

Nici un economist nu cred că dă șanse de funcționare pe principiul profitului  unei asemenea entități, care ar putea încasa lunar venituri din transportul călătorilor  cu cele 9 autobuze de 350.000 lei(10 curse cu 50 de călători x 2,5 lei/bilet x 30 zile),  din care se suportă cheltuielile cu reparațiile și combustibilul de aproximativ 6.000  lei, salarii de aproximativ 300.000 lei(calculat cu salariu mediu net de 1.500  lei/salariat) și evident rata lunară de leasing de aproximativ 157.000 lei. Fără a mai  lua în calcul și alte cheltuieli cu impozitele și taxele aferente, Eltransul va aduce  pierderi Consiliului Local de peste 110.000 lei lunar, calcul generos ținând cont că  autobuzele circulă cu mai puțin de 50 de călători și salariile medii sunt mai mari de  1.500 lei net. 

Domnilor decidenți, dacă credeți că ați făcut tot ce trebuie pentru funcționarea  acestei societăți, dacă credeți că cea mai bună soluție a fost să introduceți pentru  transportul public urban aceste autobuze poluante(consum urban 50 litri la 100 de  km) în locul transportului electric, dacă credeți că scopul funcționării societății este  să realizeze pierderi, vă înșelați! 

Este timpul să vă reorientați profesional către profesii în care vă pricepeți și  unde să nu aveți nici o tangență cu gestiunea proprietății publice sau private a  statului și cu banul public. 

Candidat la funcția de PRIMAR, Ec. Ciubotaru Gheorghe – expert contabil  judiciar

Realizat de PMP Botoșani, la comanda PMP Botoșani, Cod mandatar financiar: 21200020