Politică

Comisia de educație a PNL Botoșani condamnă declarațiile lui Dan Șlincu, de la PSD, cu privire la politizarea sistemului de educație



 


Comunicat de presă: Comisia de educație a PNL Botoșani condamnă declarațiile parlamentarului social-democrat, Dan Șlincu, cu privire la  politizarea sistemului de educație.

La nivelul județului Botoșani, în data de 8 ianuarie 2021, au încetat contractele de management ale celor 76 de directori şi 21 de directori adjuncţi, care au promovat concursul la finalul anului 2016.

Cei mai mulţi directori (85) au fost reconfirmaţi în funcţie, fiind numiţi cu delegaţie până la 31 august 2021, dată la care se încheie anul şcolar 2020-2021. Au fost înlocuiţi doar nouă directori şi trei directori adjuncţi. Noii directori au fost numiţi tot cu delegaţie până la 31 august 2021. Schimbările de directori au existat dintotdeauna, iar legea arată că inspectorul școlar general are dreptul să numească un director interimar, până la organizarea concursului.




Comisia de educație a PNL Botoșani respinge promovarea în pozițiile de conducere ale școlilor a unor persoane care nu dețin calitățile și calificările necesare, iar toți cei 12 directori numiți întrunesc condițiile cerute de lege pentru funcțiile pe care le ocupă.

Astfel, numărul de directori schimbați, deoarece le-a expirat mandatul, a fost cu mult mai mic decât în anul 2012, atunci când PSD a înlocuit aproape 70 de directori de unități școlare.

Reamintim că ministrul PNL, Monica Anisie, a aprobat, pe 4 mai 2020, metodologia de concurs prin OMECTS nr. 5557/2011 pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, inspector şcolar general adjunct din inspectoratele şcolare şi de director al casei corpului didactic, precum și pentru directori. 

În prezent, pe perioada stării de alertă, impusă de Legea nr. 55/2020, intrată în vigoare la data de 18 mai 2020, concursurile sunt suspendate și se vor desfășura atunci când situația epidemiologică o va permite.




.