Zeci de cazuri de hepatită A într-o comunitate de rromi cu 600 de copii. DSP a intevenit și le-a igienizat wc-urile și fântânile

Numărul îmbolnăvirilor cu hepativă A în focare de comunitate sunt îngrijorătoare. În județul Botoșani, Direcția de Sănătate Publică a raportat situații în care au intervenit în comunități în care sunt și peste 600 de copii.

”În cursul lunii septembrie, în localitatea Baranca, comuna Cristinești a evoluat un focar cu 26 de cazuri de hepatită virală A, atât adulți cât și copii, într-o comunitate de rromi cu peste 600 de copii. A fost vorba despre un focar de comunitate, nu de colectivitate. S-a intervenit în focar cu 50 de doze de vaccin administrate la începerea anului școlar. În fiecare familie s-a intervenit cu dezinfectant, s-au igienizat grupurile sanitare și fântânile”, a transmis Alina Elena Drăgușin Lazăr, director executiv adjunct de sănătate publică din DSP Botoșani.



De asemenea, DSP a făcut educație pentru sănătate și prin toate acțiunile derulate acolo numărul cazurilor nou apărute s-a diminuat semnificitiv, astfel încât săptămâna trecută a fost depistat un singur caz nou cu proveniență în acest focar.

O altă comună are aceeași problemă. În comuna Dimăcheni evoluează un focar de comunitate cu 11 cazuri. Echipa Direcției de Sănătate Publică a intervenit și acolo cu măsurile enumerate mai sus.

”În după-amiaza zilei de 6 octombrie am fost informați despre două cazuri suspecte de hepatita A la Baranca, Hudești, aflate în investigare, confirmarea sau ifirmarea acestora urmând a se face în cursul acestei săptămâni. Toate cazurile au fost monitorizate și au evoluat fără complicații, favorabil”, a completat Alina Elena Drăgușin Lazăr.