Medicul Tamara Ciofu a solicitat Ministerului Sănătății includerea Spitalului Mavromati în programul național pentru prevenirea deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-născuți

Deputatul PSD Tamara Ciofu a început demersurile pentru includerea Spitalului Județean de Urgență Mavromati în programul național pentru prevenirea deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-născuți.

Dacă Ministerul Sănătății va accepta cererea medicului botoșănean, viețile a mii de copii vor fi salvate în viitor pentru nu mai suferi de surditate și de probleme de comunicare.



medicul Tamara Ciofu, deputat PSD Botoșani

„Având în vedere că Ministerul Sănătății implementează programul național pentru prevenirea deficiențelor de auz prin screening auditiv la nou-născuți care se derulează în prezent în 17 unități sanitare din țară am solicitat includerea în acest proiect și a Spitalului Județean de Urgență Mavromati, Botoșani. Se impune achiziționarea aparaturii specifice de înaltă performanță pentru depistarea precoce a surdității congenitale la copii și trimiterea lor către centre specializate în implant cohlear și recuperare, întrucât în fiecare an în cadrul secțiilor de Obstetrică-Ginecologie și Neonatologie din cadrul acestei unități sanitare sunt controlați peste 2.500 de copii, din care peste 200 de prematuri”, a declarat Tamara Ciofu.

 

În prezent secția de Neonatologie a spitalului are în dotare un echipament econatus screen de 2 ani, neomologat primit prin donație cu care s-au efectuat teste de screening la toți nou născuții, însă în multe situații rezultatele au fost neconcludente. Spitalul Județean de Urgență Mavromati, Botoșani are echipe de medici neonatologi, pediatri și de ORL specializați în realizarea de screening la nivel auditiv.



„În calitatea profesională de medic primar cu o experiență de peste 30 ani ca specialist pediatru pot confirma că dacă nu se face screening auditiv la nou-născuți în primele luni de viață până la 1-2 ani și nu se intervine din punct de vedere medical pentru remedierea problemelor, recuperarea acestor persoane devine aproape imposibilă. Astfel, apare surditatea care generează mai departe deficiențe de limbaj și comportament. În acest sens, copiii respectivi nu vor mai putea fi integrați în societate pentru a duce o viață normală. Voi face tot ce ține de mine pentru a dota Spitalul Județean din Botoșani cu astfel de aparatură și voi încerca inclusiv să atrag sponsorizări private pentru a avea tehnica necesară care să permită realizarea screeningului auditiv”, a subliniat deputatul social-democrat.