Un medic pediatru a cerut ministrului Sănătății includerea copiilor cu autism printre beneciciarii îngrijirii paliative

Medicul pediatru Tamara Ciofu, deputat PSD Botoșani, a făcut o interpelare ministrului Sănătății, Sorina Pintea, pentru includerea copiilor cu autism printre beneficiarii îngrijirii paliative pediatrice, astfel încât să fie eliberat certificat de încadrare în grad de handicap valabil până la vârsta de 18 ani.

Întrucât în prezent, minorii cu autism nu se regăsesc printre beneficiarii serviciilor de îngrijiri paliative, m-am adresat doamnei Ministru Sorina Pintea pentru a modifica Anexa Nr. 3 a Ordinului nr. 253/2018 astfel încât cei diagnosticați de medicul specialist cu autism să beneficieze de certificat de încadrare în grad de handicap valabil până la vârsta de 18 ani.

Consider că trebuie corectată o astfel de situație pentru a nu exista niciun fel de discriminare între copiii care suferă de diferite afecțiuni grave ce le afectează modul de viață, așa cum este de exemplu, autismul care presupune o tulburare de dezvoltare considerată drept una dintre cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei, a declarat medicul Tamara Ciofu.

 

 

În calitate de deputat PSD, Ciofu a sprijinit înființarea la Botoșani a Asociației Părinților Copiilor cu Autism, județul nostru fiind la acel moment printre puținele care nu avea o astfel de asociație.

Ca medic pediatru, nu pot să nu atrag atenția asupra importanței pe care familia o are în viața unui copil cu autism. Sigur că rolul pe care îl au serviciile sociale sau măsurile instituționale este unul major, dar, în același timp, îngrijirea paliativă este responsabilitatea membrilor familiei, a completat Tamara Ciofu.

 

loading…