AZI, de la 12.00, sindicaliștii de la „Solidaritatea Sanitară” protestează în fața Prefecturii



 


Comunicat de presă: Joi, 14 ianuarie 2021, Federația Solidaritatea Sanitară” organizează un protest în stradă în toată țara, acțiunile desfășurându-se în Piața Victoriei (în intervalul orar 12:00-14:00) și în fața Prefecturilor din țară (în intervalul orar 12:00-14:00).

Protestele în stradă vin în completarea Protestului pentru susținerea respectării drepturilor legale și morale ale lucrătorilor din sănătate1, cca. 4.000 de lucrători semnând deja pentru susținerea acestei acțiuni. În numele fiecăruia dintre semnatari sunt transmise zilnic petiții cu revendicările și solicitările de sprijin la toți parlamentarii din județul în care își desfășoară activitatea lucrătorul. Acțiunea este completată de întâlnirile cu parlamentarii din fiecare județ, aflate în curs de desfășurare.

Principala revendicare a protestelor o constituie introducerea unor măsuri de protecție a lucrătorilor din sănătate, cei 86 de profesioniști decedați până acum la datorie dovedind situația dramatică în care se află această categorie de lucrători. Măsurile de protecție solicitate pentru profesioniști sunt completate de cele privind protecția pacienților, introducerea unui sistem no-fault” de despăgubire a pacienților și a criteriilor raționale de alocare a resurselor existente constituind exemple în acest sens.

 

 

Sistemul public de sănătate este victima unor inechități majore create atât de un cadru legislativ irațional cât și de indiferența guvernanților față de profesioniștii aflați în prima line a luptei împotriva pandemiei COVID-19 sau de atenția lor selectivă. Lucrătorii din sănătate retrăiesc o drama tradițională a acestui popor: în timp ce unii se sacrifică, alții culeg beneficii pe seama lor; în timp ce „soldații aflați în prima linie cad la datorie, „generalii de mentenanță” își acordă medalii și privilegii. Unul din multele exemple în acest sens: într-o țară care plătește 10.000 de pensii speciale Guvernul refuză să acorde drepturile legale urmașilor celor 86 de profesioniști din sănătate decedați la datorie; suplimentar, Guvernul și Parlamentul refuză să introducă dreptul lucrătorilor din sănătate de a le fi luat în calcul la stabilirea vârstei de pensionare întreaga activitate desfășurată, inclusiv cea din timpul gărzilor și de la locurile de muncă deosebit de periculoase. Un alt exemplu: în timp ce unor categorii de salariați din unele instituții le sunt acordate sporuri pentru volum de muncă suplimentar, lucrătorilor din sănătate care sunt nevoiți să lucreze peste norma de bază nu le sunt plătite orele suplimentare, ajungând astfel în situația de muncă forțată.

Seria inechităților este întregită de eliminarea prin OUG nr. 226/2020 a unui drept salarial (dreptul la creșterea salariului de bază pentru cca. 70.000 de lucrători) care era scadent în anul 2021, acesta reprezentând tăierea drepturilor salariale a unor lucrători din sănătate (cca. 71% dintre ei fiind în prima linie a luptei împotriva COVID-19). În loc de recompensele firești care să le stimuleze în continuare acțiunile, lucrătorii din sănătate aflați în prima linie sunt „sabotați din spatele frontului” de un Guvern care se dovedește incapabil de a le recunoaște eforturile și sacrificiile.

Sistemul sanitar se confruntă în continuare cu o lipsă acută de transparență, aceasta cauzând măsuri inadecvate de protecție a profesioniștilor și pacienților. Lipsa dialogului social acutizează opacitatea acțiunilor guvernamentale. Elaborarea unor acte normative fără a respecta prevederile legale și contractuale în materia dialogului social naște aberații. Lipsa dialogului cu organizațiile care reprezintă lucrătorii este de fapt refuz al dialogului cu cei aflați în prima linie a luptei împotriva pandemiei COVID-19, exprimând măsura respectului Guvernului față de sacrificiile acestor profesioniști. 

  Pentru Comitetul Director

  Co-președinte,

  Radu Vasile