Ziua Europeană a Muzicii, serbată la Botoșani

3 0

 

În prima zi a avut loc lansarea publicației ”Botoșani, oraș al muzicii europene”, vol. I. Manifestarea moderată de dr. Lucia Olaru Nenati, i-a avut ca invitați pe dr. Eugen-Bogdan Popa, semnatarul prefeței volumului, prof. dr. Cătălina Constantinovici, prof. Anamaria Biaciu-Popa și muzeograf Daniel Ciucălău. Volumul colectiv de studii a fost realizat cu sprijinul specialiștilor din București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Roman, Botoșani și ”propune cititorului, pe lângă portrete vibrante ale unor personalități muzicale, o tematică variată, susținută de informații consistente în multe direcții ale cercetării muzicale”, cum menționează dr. Eugen-Bogdan Popa, cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică București. Autorii prezenți la lansare au pregătit momente video și audio pentru susținerea studiilor: ”Ipostaza muzicală eminesciană” (Lucia Olaru Nenati), ”Muzicianul Carol Anton Decker” (Cătălina Constantinovici),
”Un profesor uitat: Victor C. Fleury” (Daniel Ciucălău), ”Frédéric Chopin, *Variațiuni* op. 2 pe tema *La ci darem la mano*” (Anamaria Biaciu-Popa).

Cea de-a doua zi a proiectului ”Botoșaniul muzical” a debutat cu workshop-ul susținut de către Dan Helciug, actor, interpret, compozitor, textier, prezentator tv, solist al trupei ”Parlament”, apoi al ”Spitalului de urgență”, cu turnee în țară, dar și în străinătate. La workshop au participat 12 copii și tineri, care au avut șansa să cânte alături de
invitat atât în cadrul atelierului organizat, cât și, ulterior, în fața publicului.

Începând cu ora 19, spectatorii au putut urmări recitalul Vis de Artist, în cadrul căruia au evoluat Ilinca Nițuleac, Marina Barnea, Emma Ianuș, Sabina Budacă, Miruna Oniciuc, Andreea Prepeliță și Andreea Vrînceanu. A urmat *Întâlnirea* cu Dan Helciug. Artistul a cântat în mijlocul spectatorilor și a dialogat în permanență cu publicul. A abordat un repertoriu divers, diferite genuri muzicale, realizând momente inedite și implicând spectatorii în show-ul său. Aceștia nu s-au sfiit să cânte, să aplaude, să-i vorbească, iar la final l-au copleșit prin prezență pentru fotografii și autografe. Dan Helciug a fost surprins de participarea masivă a copiilor în public, a apreciat evoluția celor care au cântat și i-a încurajat, s-a simțit foarte bine în Botoșani și s-a oprit pentru fiecare trecător care dorea să-i vorbească.

Ziua de 21 iunie a fost declarată „Ziua Muzicii în Franța începând cu anul 1982, iar din 1985 a devenit Ziua Muzicii Europene, manifestări muzicale având loc în peste 110 țări. Ziua Europeană a Muzicii promovează toate genurile muzicale, precum și variate forme de expresivi­ta­te muzicală, așa cum s-a întâmplat și în cadrul proiectului ”Botoșaniul muzical”, 21-22 iunie 2015, Botoșani.

www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *