Deputatul PSD Răzvan Rotaru va cere sancționarea ziaristului din Suceava care i-a jignit pe botoșăneni

deputat Razvan RotaruDeputatul PSD Răzvan Rotaru a declarat joi că va formula o plângere către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării împotriva ziaristului din Suceava care a făcut remarci degradante cu privire la comunitatea botoșăneană.

 

 

„Atitudinea acelui pseudo-ziarist din Suceava, care a jignit întreaga comunitate botoșăneană este incalificabilă și trebuie sancționată, pentru că astfel de manifestări care incită la ură și dispreț față de o categorie de persoane nu pot fi tolerate într-o societate civilizată. Voi face o plângere la CNCD, dar nu e exclus ca cei de acolo să direcționeze cazul către Parchet, pentru că e posibil ca acest caz să intre sub incidența Codului Penal”, a declarat Răzvan Rotaru.

Potrivit OUG 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, „orice comportament, activ ori pasiv care, prin efectele lui, (…) supune unui tratament injust sau degradant o persoană, un grup de persoane sau o comunitate față de alte persoane, grupuri de persoane sau comunități, atrage răspunderea contravențională, conform prezentei ordonanțe, dacă nu intră sub incidența legii penale” (art. 2, alin. 4). Pe de altă parte, art. 369 din Codul Penal prevede că „incitarea publicului, prin orice mijloace, la ură sau discriminare față de o categorie de persoane, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”.

Răzvan Rotaru consideră că ziaristul Narcis Sireteanu, care a publicat în Monitorul de Suceava un editorial în care afirma că „în Botoșani până și automobilele se baligă” și că în acest județ „în majoritatea cazurilor, inteligența calului o surclasează pe cea a căruțașului”, nu și-a însușit nici cele mai elementare principii de jurnalism sau de bun simț.

„Nu s-a înțeles prea bine ce îl deranjează pe acel pseudo-jurnalist în legătură cu județul nostru. Are o exprimare greoaie și încâlcită din care nu răzbate decât o atitudine îngâmfată și disprețuitoare, ca și cum ar fi mai înalt cu două capete doar pentru că s-a născut în Suceava. Este o gândire de nivelul unui portar de lagăr nazist, care, doar pentru că se născuse într-o anumită comunitate, se credea superior savanților și profesorilor universitari pe care îi păzea și îi tortura. Orice student la jurnalism învață în primul an de facultate că nu blamezi o întreagă comunitate pe baza unor cazuri individuale. Este și o chestiune de bun simț, care ține de cei 7 ani de acasă, nu trebuie să faci o facultate pentru asta”, a subliniat deputatul PSD.