Știri locale

EXCLUSIV Una dintre firmele mari din Botoșani ia în calcul relocarea afacerilor sau aducerea de imigranți la muncă

Elsaco Botoșani

Criza forței de muncă este cea mai mare problemă a mediului de afaceri în România, este de părere omul de afaceri Valeriu Iftime, președintele Consiliului de Administrație al grupului de firme Elsaco.

Acesta spune că dacă până acum câțiva ani doar softiștii erau greu de găsit, acum nu se mai găsesc nici sudori, mecanici, zidari, economiști și nici directori.

”S-a generalizat criza forței de muncă și ne arată că nu avem nicio rezervă la nivel național pentru a acoperi locurile de muncă pe viitor, dar, și mai important, e că nu avem nicio strategie de a atenua efectele acestei crize pe viitor. Nu avem specialiști, nu avem forță de muncă necalificată, nu avem directori, nu avem mai nimic. Eu caut un director economic pentru un salariu foarte bun și nu găsesc, nu găsesc economiști, nu găsesc sudori, zidari, nu găsesc softiști”, a declarat Valeriu Iftime.

Specialiștii fug de Botoșani ca găina de vulpe

Valeriu Iftime, președinte Elsaco

Omul de afaceri care conduce grupul Elsaco, unul dintre cele mai puternice din regiunea Moldovei, a spus că specialiștii sunt extrem de greu de atras la Botoșani, chiar și cu lefuri extrem de bune. ”Nu găsesc zidari, dar nu găsesc nici ingineri, nici specialiști în domeniile de activitate unde este prezentă Elsaco. Specialiștii fug de Botoșani ca găina de vulpe. Mă gândesc serios la relocarea unei părți din activitate spre Iași sau Cluj pentru a avea o bază de selecție mai mare”, a precizat Iftime.

Două soluții: relocarea afacerilor sau importul de forță de muncă. Dar suntem pregătiți ca societate pentru imigranți?

Valeriu Iftime spune că pe viitor va fi forțat să aleagă între relocarea afacerilor din Botoșani în centre economice mari precum Iași, Cluj sau București și importul de forță de muncă din străinătate, din Asia, din țările arabe.

”Toți suntem bucuroși că putem să aducem 100 de vietnamezi, să spunem, să lucreze. Dar putem să-i acceptăm noi ca societate. Eu aduc 100-200 de imigranți să lucreze în Botoșani, dar nu pot să-i țin în buncăre, în containere. Ei au nevoie să învețe limba, să se plimbe, să își ducă copiii la școală, să meargă la spital. Noi suntem capabili să-i primim? Țările dezvoltate prin imigranți își rezolvă problema, dar noi, România, suntem mici, iar la Botoșani suntem și mai mici. Provincia nu se vede doar în transportul cu trenul sau avionul, ci mai întâi în mentalitate, în modul de a trăi. Te vezi mic, rămâi mic, te crezi mare… măcar ai șanse să devii mare. Clar va trebui să alegem dacă mutăm afacerile sau dacă aducem imigranți”, a completat președintele CA al Elsaco.

Acesta a precizat că va încerca să intre într-un parteneriat cu liceele din Botoșani pentru a suporta costurile specializării elevilor astfel încât la finalul studiilor liceale să aibă absolvenți pregătiți în domeniile de activitate economică în care este prezentă Elsaco. De mai mulți ani, Elsaco oferă burse de studii pentru studenții care vor să se specializeze și care vor ca la finalul studiilor să aibă un loc de muncă asigurat.

Vrea interes din partea factorilor politici și a primarilor care au ținut toată vara petreceri la țară

Omul de afaceri Valeriu Iftime a spus că subiectul crizei forței de muncă, care cuprinde tot mediul de afaceri, ar trebui să-i preocupe pe liderii politici, pe cei din administrație, dar nu vede niciun interes al acestora.

”Despre asta ar trebui să vorbească primarul, prefectul, președintele, toți primarii de la țară care au dat vara asta cumetrii în sate pentru harbuz, pentru ceapă, pentru roșii, pentru castraveți. Dar nu se întâmplă asta. Dacă nu se rezolvă problema vom ajunge și în economie ca în politică, adică să punem pe primul venit pe o funcție. Doar că în politică efectele se văd mai târziu, dar în economie ele sunt imediate”, a concluzionat Valeriu Iftime.