Trei super-stații de epurare OZN construite în Dorohoi, Flămânzi și Vorona: recuperează biogazul și sunt super-eficiente

0

Operatorul de apă-canalizare a județului Botoșani, compania Nova Apaserv SA, a anunțat finalizarea lucrărilor la trei stații de epurare noi cu utilaje de ultimă generație. Este vorba despre stația de epurare a municipiului Dorohoi, care este deja în funcțiune, dar și de cele de la Vorona și Tudora. Milioanele de euro cheltuite pe aceste proiecte au fost atrase de Nova Apaserv din fonduri europene.

La Dorohoi, stație de epurare în care se recuperează biogazul

Stația de epurare de la Dorohoi a fost construită pentru a deservi o populație de 33.000 locuitori și funcționează deja, fiind în perioada de garanție. Lucrarea de la Dorohoi a costat peste 6 milioane de euro și a fost efectuată de firma Erbașu. Lucrările la Dorohoi au început în 2015 și s-au încheiat în iulie 2017. Stația de epurare a apelor uzate de la Dorohoi are și o instalație de biogaz care produce biogazul din apele uzate și îl refolosește la încălzirea nămolului în procesul de deshidratare, astfel încât să nu se emane mirosuri neplăcute în zonă. Momentan, stația de epurare de la Dorohoi funcționează la 60% din capacitate.

La Flămânzi și Vorona s-au construit stații de pompare dar nu sunt finalizate rețelel de canalizare

În comuna Vorona și în orașul Flămânzi s-au construit stații de epurare a apelor uzate care folosesc centrifuge pentru ca nămolul să nu emane miros, iar cele două stații sunt setate să pornească atunci când au debit de doar 30% din capacitate pentru a avea costuri de operare mici. Constructorul a fost asocierea dintre firmele Aquaterm Botoșani și Occide Construccion din Spania. Cele două stații au fost construite cu 29,5 milioane lei.

”Aceste stații pot funcționa la un debit de intrare foarte mic, de 30%, ceea ce este un avantaj pentru beneficiari pentru că vor fi costuri mult diminuate. Așteptăm să fie finalizată și partea de rețele”, a declarat Florin Todirică, reprezentantul Aquaterm Botoșani.

În Vorona și Flămânzi nu sunt finalizate lucrările la rețelele de apă și canalizare, iar stațiile de epurare au fost finalizate, s-au făcut probleme, dar stau nefolosite.

Cătălin Fetcu, directorul tehnic al Nova Apaserv, a declarat că lucrările la rețele sunt întârziate din cauza contestațiilor între firme la licitații, dar se lucrează și sunt bani pentru aceste lucrări.

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *