FOTO Merge de trei ani de zile în școli, fără să fie plătită de nimeni, și îi învață pe elevi educație juridică

0

Este tânără, este căsătorită, are două fete, este consilier juridic și profesor, lucrează la o teză de doctorat și cu toate astea își face timp să facă și voluntariat pentru elevi și nu de azi de ieri, ci de trei ani.

Anca Colescu este singurul consilier juridic din Botoșani care face voluntariat în școlile județului, pe timpul și banii ei.De trei ani de zile merge în școli și licee pentru a le explica elevilor, de gimnaziu și liceeni, cum e cu viața și care este urmarea juridică a faptelor lor.

”Nu mă plătește nimeni să fac asta și as vrea să mă urmeze și alții să facă și alții în mod voluntar în școli educație juridică. Există un protocol între Ministerul Justiției, Ministerul Public, Ministerul Învățământului, Cosiliul Superior al Magistraturii și Înalta Curte, protocol cauzat de creșterea infracționalității în rândul minorilor. Cei care profesează în mediul juridic ar trebui să meargă în școli și să le țină elevilor lecții de educație juridică. Din 2019, educație juridică va fi materie obligatorie”, a declarat Anca Colescu.Părinții și profesorii se plâng de faptul că este greu să captezi atenția elevilor din ziua de astăzi, generații care sunt ”prinse” mai mult de tehnologia modernă.

Anca Colescu spune însă că în toate școlile elevii sunt mai mult decât interesați de tot ce le prezintă ea.

”Când le spun că ei răspund penal de la vârsta de 14 ani și că necunoașterea legii nu îi scutește de pedeapsă dacă ajung în instanță declanșează un val de întrebări. Să știți că nici elevii de liceu, de clasa a XI-a sau a XII-a nu știu că răspund penal de la 14 ani. În cel mai bun caz mi s-a spus că asta se întâmplă de la 16 ani. Și după ce le spun că sunt trași la răspundere de la 14 ani curge un val de întrebări și vor să știe ce pățesc dacă fac asta sau asta, ori asta. Este o experiență unică. Marți când am fost la Pedagogic, fiind ultima oră, elevii ar fi vrut să stea peste program să afle mai multe și să mă întrebe mai multe, sunt super-receptivi”, a completat Anca Colescu. Aceasta a precizat că una dintre mulțumirile pe care o obține în urma acestui voluntariat este schimbarea unor elevi problemă, aflați în pragul abandonului școlar, pe care i-a transformat și i-a făcut să-și continue cursurile și să stea departe de probleme.În săptămâna 13-17 noiembrie, Inspectoratele Școlare au primi o adresă prin care li se cere să ofere educație juridică elevilor, iar Anca Colescu este singura care face voluntariat și în această perioadă.

”Aș vrea să fie și în Botoșani mai mulți care să ofere aceste ore gratuite elevilor pentru că înseamnă foarte mult pentru viitorul lor. În Iași sunt mai mulți, sunt câteva avocate care îmi sunt prietene, dar la noi nu mai știu să meargă cineva”, a precizat aceasta.

Marți, Colescu a fost la Liceul din Plopeni, școala din Ungureni și Liceul Pedagogic, astăzi, miercuri, va merge la elevii din școlile Epureni și Avrămeni și liceele de Artă și Pedagogic, joi va fi la Călărași, Școala 1 Botoșani și Liceul Pedagogic, iar vineri la școlile din Guranda, Durnești și Trușești, precum și Școala 1 din Botoșani.

Nimeni nu îi pune la dispoziție un mijloc de transport, nimeni nu îi decontează combustibilul, nimeni nu îi plătește timpul alocat acestor ore de educație juridică, totul este oferit voluntar, ba chiar mai și investește în manuale.Anca Colescu spune că și-ar dori ca ziua să aibă 48 de ore.

”Timpul meu este la limită. Dimineața sunt la școală, pentru că predau cultura civică la Liceul Pedagogic și Școala nr. 1, am două fete de nota 10 la Eminescu pe care le iau la amiază, după-amiaza sunt la birou, trebuie să îmi fac documentarea pentru doctorat, și fac voluntariatul în școli, iar când ajung seara acasă sunt luată ca odihnită de fetele mele, care încă îmi vin cu caietele să le văd temele”, a completat Anca Colescu.

Aceasta își propune ca pe viitor să devină procuror criminalist și profesor universitar și se pregătește intens pentru atingerea celor două obiective.

”Am un master în criminalistică și vreau să devin procuror criminalist. Când eram studentă la drept am vrut să devin judecător, dar am făcut practica la domnul procuror Aurel Simion, care este mentorul meu și care m-a învățat calea cea dreaptă și îmi doresc să devin procuror”, a concluzionat Anca Colescu.SURSA FOTO: Contul de Facebook al Ancăi Colescu

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *