Știri locale

150 de ani de la nașterea pictorului ale cărui opere se vând acum cu sute de mii de euro

Marele pictor Ștefan Luchian, a fost omagiat sâmbătă, cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la naștere.

 

Născut pe data de 1 februarie 1868, poetului plastic al florilor i s-a adus un omagiu chiar la el acasă, în orașul Ștefănești, județul Botoșani, prin depunerea de jerbe de flori la bustul din curtea casei sale memoriale.

La 150 de la nașterea lui Luchian, operele sale se vând și cu sute de mii de euro, tabloul ”Două fete” s-a vândut cu 300.000 euro, ceea ce reprezintă un record pentru licitațiile cu tablouri din țară. De asemenea, tabloul ”Anemone” s-a vândut cu 150.000 euro.



„Cel mai frumos gest de respect față de unul din geniile Botoșanilor e acela că s-au finalizat lucrările de reabilitare la casa memorială, rod al unei fructuoase colaborări între comunitatea locală și Muzeul Județean Botoșani. Sperăm ca lucrurile să se îndrepte spre direcția întroducerii acesteia în circuitul turistic, să fie amenajat atelierul de creație în vederea organizării de tabere pentru tinere talente”, a declarat senatorul Costel Șoptică.

Evenimentul de cinstire a memoriei marelui pictor botoșănean a continuat la Biblioteca orasului, în incinta căreia a fost amenajată o expoziție de pictură a unor elevi de gimnaziu și liceu din orașul Ștefănești.

 

Un moment de o încărcătură emoțională puternică a fost prezentat de către un grup de eleve care a expus o suită de informații referitoare la viața și opera lui Ștefan Luchian precum și un program artistic, talentul și implicarea lor fiind răsplatite cu premii.

„Trăim într-un loc frumos, bogat spiritual, un cuib de cultură autentică și generoasă, unde s-au născut personalitati de valoare nationala si universala. Evident, e un motiv de mândrie, dar acest lucru ne și obligă…De aceea am simțit nevoia să-l omagiem pe Luchian aici, acasă la el, alături de oameni care îi respectă și îi păstrează amintirea vie. Noi ne dorim ca tinerii noștri să fie educați în spiritul cunoașterii și respectului față de valorile culturii naționale”, a declarat consilierul județean Mirela Sauca.



Invitații speciali au fost Aglaia Corneanu, pictoriță talentată, un adevărat om de cultură care a înființat „Fundația Ștefan Luchian”, și Ana Florescu, muzeograf, ambele au ridicat opera pictorului botoșănean Ștefan Luchian la rang de cinste, acolo unde, de altfel, se află de zeci de ani și prin intermediul căreia, numele județului Botoșani este cunoscut și peste hotare.

Implicarea consilierilor locali și a primarului orașului Ștefănești, Florin Buțura au dus la realizarea unei adevărate biografii a marelui poet botoșănean. La manifestări a participat și prof. dr. Ada Macovei, fost inspector școlar general și viitor consilier județean.