Casa de o frumusețe rară, în stilul Art Nouveau, care este reabilitată din 2008, mai are nevoie de 3,2 milioane euro FOTO

0

Una dintre clădirile emblematice ale municipiului Botoșani se află în lucrări de modernizare din 2008 și ar mai fi nevoie de echivalentul în lei a  3,2 milioane euro pentru a finaliza proiectul.

 

Imobilul este de o frumusețe rară și reprezintă o filă din istoria cu care Botoșani se mândrește la nivel național.

 

Este vorba despre proiectul de modernizare a Casei Sofian, construită în stilul Art Nouveau, clădire monument istoric, una cu care municipiul se mândrește dar care a fost abandonată ani la rând.

  

Proiectul de reabilitare a frumoasei construcții a început în 2008, imobilul fiind predat de Consiliul Județean Botoșani în administrarea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, când s-au făcut primele lucrări pentru evitarea prăbușirii totale a clădirii. Mitropolia a făcut primele lucrări după zeci de ani la consolidarea acestui monument istoric, practic salvarea ei de la prăbușire fiind făcută prin aces transfer de administrare. De asemenea, atunci au început și lucrările de refacere a demisolului și subsolului, ambele afectate agresiv și invaziv de ciuperca merulius lacrymans, pentru care s-au investit mulți bani și tratamentele au fost de lungă durată.

Pr. cons. Constantin Sturzu, cel care se ocupă de Comunicare și Relații Publice în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a spus că din 2008 și până acum, pentru Casa Sofian s-au alocat și cheltuit fonduri de la Compania Națională de Investiții (CNI), de la Ministerul Culturii, de la Secretariatul de Stat pentru Culte și de la Arhiepiscopia Iașilor (Mitropolia Moldovei și Bucovinei).

 

 

 

”Prin lucrările realizate, Casa Sofian a fost consolidată, ieșind din categoria clădirilor cu risc seismic. Urmează a fi efectuate o serie de lucrări la partea de arhitectură și de instalații, de împrejmuire, de amenajare a aleilor carosabile și a trotuarelor pietonale, realizate racordurile pentru gaze, pentru canalizare și pentru apă rece, implementat iluminatul arhitectural șamd”, a declarat pr. cons. Constantin Sturzu.

Acesta a precizat că pentru a continua lucrările, în momentul de față se fac demersuri pentru a obține finanțare de la Secretariatul de Stat pentru Culte, de la Compania Națională de Investiții și de la autoritățile locale.

”Suma care mai trebuie pentru finalizarea lucrărilor este evaluată acum la 14.968.122 lei, inclus TVA, din care 12.794.487 lei pentru lucrări de construcții și montaj”, a completat reprezentantul Mitropoliei.

  

La finalul proiectului de reabilitare, Casa Sofian va avea o destinație culturală, cea mai bună pentru un astfel de monument, și va găzdui un Centru Cultural-Pastoral, în cadrul căruia va amenajată și o bibliotecă. Aici vor fi organizate evenimente culturale, pentru tineri, diverse expoziții etc.

De altfel, după finalizarea lucrărilor de consolidare a subsolului și după ce s-a scăpat de ciuperca dăunătoare, acolo a avut loc o expoziție de pictură a artistului Liviu Șoptelea.

Potrivit reprezentantului Mitropoliei, restaurarea unui moment istoric precum Casa Sofian din Botoșani este o lucrare extrem de complexă și de dificilă. Ridicată în stilul Art Nouveau, clădirea are învelitoare de ardezie cu desene geometrice, cu decorații de tablă de zinc, extrem de costisitor de restaurat sau refăcut. Pe toate fațadele clădirii, dar și în interior există numeroase decorațiuni, stucaturi, ancadramente, medalioane etc. Iarăși, lucrare laborioasă și migăloasă. Sunt doar câteva exemple extrase din complexul de lucrări ce s-au făcut sau urmează a fi efectuate.

Casa Sofian a fost construită în jurul anului 1900 de boierii Nicolae și Ruxandra Sofian, una dintre cele mai bogate familii ale vremii.

 

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA