Știri locale

Șezătoare cu port țărănesc, bucate tradiționale, icoane și cărți, Alexandra Plamadă și Iustina din Fetele din Botoșani

Eveniment de excepție în comuna Manoleasa, unde va fi readusă la viață vechea șezătoare a satului, combinată cu pictura și cu cărțile, cu gastronomia tradițională și portul locului, totul ”asezonat” cu muzica nemuritoare populară. 

La Manoleasa, puritatea țăranilor, frumusețea picturilor, importanța cărților și deliciul bucatelor tradiționale vor fi alăturate muzicii populare pentru a arăta adevărata față a satului românesc și acea veșnicie care ține legat acest popor.

 

Joi, 10 mai 2018, începând cu ora 13.00, sunteți așteptați în Căminul Cultural din Manoleasa unde veți întâlni meșteri și meșteșuguri, artă culinară, vestimentație tradițională și o atmosferă de poveste. Șezătoarea se va desfășura pe decorul realizat cu contribuția gospodarilor din comună în cadrul unei expoziții de țesături, artizanat și artă populară.

 



 

Primarul Cristinel Leonard Aroșculesei va vorbi despre Promovarea tradițiilor în comuna Manoleasa, etnograful Steliana Băltuță despre Rolul șezătorii tradiționale în viața comunităților rurale. Profesrul Dănuț Huțu va ține un discurs despre Tradițiile în lumea contemporană, profesorul Cornelia Viziteu despre Importanța bibliotecii publice în promovarea valorilor locale, iar preotul protopop Constantin Macuc va prezenta expoziția de icoane vechi ”Veșnicia din icoanele satului”.

Vor avea loc momente folclorice surpriză, momente de povestit snoave și de preparare a unor produse culinare tradiționale. Invitați speciali sunt Alxandra Plamadă, cunoscuta interpretă de muzică populară care face parte și din trupa The Brothers, Iustina Irimia Cenușă din grupul Fetele din Botoșani, dar și Ansablul folcloric ”Grâușorul” al Căminului Cultural Avrămeni, instructor Letiția Cobâlă.

Organizatorii Șezătorii de la Manoleasa sunt bibliotecara Marinela Ignat, consiliera Dana Ionela Horodincă, părintele Alin Ioan Rățoi și bibliotecarul Iulian Moldovanu.