Șezătoare în Țara de Sus: alivenci, sarmale cu urdă, port tradițional, muzică populară și meșteșuguri

0

FOTO-VIDEO: Gospodarii și oamenii care își iubesc locurile natale păstrează vie tradiția pură a satului românesc. Într-un sat din Țara de Sus, de pe malul Prutului, puritatea tradiției este menținută prin eforturile a câtorva oameni cu suflet mare care au oferit o lecție de românism, de patriotism autentic la 100 de ani de la Marea Unire.

În comuna Manoleasa, din județul Botoșani, a avut loc, joi, o Șezătoare, ceva autentic românesc, acel ceva care ne-a rămas în memorie din copilărie, din cărțile citite despre vremurile de altă dată din satele din Țara de Sus.

Într-un colț de Românie neocupat niciodată, nici de romani, nici de turci sau ruși, pe pământul unde se află printre cele mai vechi urme de așezări omenești din lume, în 2018 s-a organizat o Șezătoare, un moment pur românesc menit parcă să ne rupă din cotidianul prezent și să ne poarte pentru câteva ore spre acel trecut atât de mult regretat. 

Gospodine îmbrăcate în portul românesc, bucate gătite după rețete care se făceau pe aceste meleaguri cu mult înainte de apariția chefilor din bucătării, din cele mai bio și eco ingrediente posibile, muzică populară cântată din tot sufletul de două botoșănence a căror frumusețe este egalat de glasul lor, icoane vechi de sute de ani și atelier meșteșugăresc așa cum era odinioară.

Mesele îmbelșugate cu sarmale cu urdă, alivenci cu brânză sărată și mărar, jumări, copii și gospodine în portul românesc, muzica populară cântată așa cum doar Alexandra Plămadă și Iustina Iremie Cenușă știu să încânte pe oricine, pereți cu podoabe tradițională făcute ca pe vremuri au transformat comuna Manoleasa și au oferit o rețetă de cum trebuie promovat satul botoșănean, satul din Țara de Sus.

Gospodinele au țesut, au tors lână, au cusut și au decorat sala cu podoabe tradiționale.
Am avut parte de o zi superbă alături de oameni minunați, o “Șezătoare” în adevăratul sens al cuvântului în Comuna Manoleasa, unde tradiția, sufletul și buna dispoziție au fost prezente din plin! Bucatele precum sarmalele cu urdă, învârtita cu brânză și jumări și alivencile cu brânză sărată și mărar au fost doar câteva dintre multele bunătăți tradiționale gătite cu aceasta ocazie! Muzica populară a fost la ea acasă iar atelierul meșteșugăresc tradițional organizat m-a întors în casa bunicilor! Pe lângă toate acestea, am văzut cele mai frumoase icoane vechi din 1860, cei mai frumoși oameni care au întregit atmosfera arhaică a evenimentului! Felicitări doamnei Marinela Ignat, împreuna cu toți organizatorii! Mulțumesc dragii mele prietene Andreea Aungurenci. Ma înclin și va doresc la mai mare, a postat pe contul său de Facebook, vizibil emoționată, cântăreața Alexandra Plamadă, din trupa The Brothers.

 

Evenimentul a avut loc în Căminul Cultural din Manoleasa. Organizatorii Șezătorii de la Manoleasa sunt bibliotecara Marinela Ignat, consiliera Dana Ionela Horodincă, părintele Alin Ioan Rățoi și bibliotecarul Iulian Moldovanu.

SURSA foto&video: Contul de Facebook al Andreei Aungurencihttps://www.facebook.com/andreea.aungurenci/videos/1910880482264270/?t=0https://www.facebook.com/andreea.aungurenci/videos/1910880482264270/

Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *