VIDEO-FOTO Lecție de românism la Ibănești. Ziua Iei sărbătorită cu bătrâni și copii, populară și muzică de Enescu

1

Comuna Ibănești, din județul Botoșani, a arătat în acest sfârșit de săptămână care este sensul vorbei ”Veșnicia s-a născut la sat!”.

 

Într-o perioadă în care satul românesc se confruntă cu depopularea, îmbătrânirea populației, consumul excesiv de alcool, comuna din nordul județului Botoșani se încăpățânează să arate că există și locuri altfel, la țară, că satul românesc păstrează în continuare tot ce e pur românesc și că … există oameni dispuși să ducă totul mai departe.

Primarul Romică Magopeț și femeile din PNL au organizat o super sărbătoare cu ocazia Zilei Iei. 

 

 

Nimic din ce se întâmplă la Ibănești nu are legătură cu ceea ce vedem în multe alte locuri, lipsind cu desăvârșire fumul micilor, berea și pseudo-artiștii aduși pe bani grei.

În cel mai frumos cămin cultural construit în județul Botoșani, cel de la Dumbrăvița, s-a predat o lecție de românism, de bun-simț, de … sat românesc.

Ziua Iei a fost serbată așa cum trebuie, cu sute de femei îmbrăcați în ie și cămeși tradiționale, cu fete și băieți alături de bătrâni, toți în haine tradiționale. Frumosul cămin din Dumbrăvița a fost ornat cu straie populare, cu războaie de țesut, cu tricolurul, cu simboluri românești nepieritoare.

Pe scena căminului cultural au arătat ce înseamnă tradiția frumoșii de la grupul Vatra, un grup de bărbați și femei la vârsta a treia, dar cu suflet tânăr și dragoste de tot ce este românesc. Nu sunt considerați vedete, dar cele 15-20 de minute cât a durat cântecul și dansul popular oferit de membrii acestui grup au stârnit ropote de aplauze la scenă deschisă.

 

 

loading…

 

Apoi, pe scenă a urcat un grup de violoniști, elevi susținuți de școală și autoritățile locale, și au cântat din George Enescu, un alt simbol românesc pe care primarul din Ibănești l-a ”lipit” cum nu se putea mai bine la Ziua Iei.

Un grup de copii ucraineni au venit cu hainele lor tradiționale și cu muzica lor pentru a cinsti ziua în care alți copii români sărbătoreau un simbol autentic românesc.

Doi dintre managerii companiilor de top din județ au fost prezenți la această sărbătoare românescă de la Ibănești, Agnes Holca și Viorel Iliuță, mulți fermieri, printre care și tânărul Tiberiu Nichiteanu, care este președintele Tineretului Național Liberal, Mirela Saucă, președintele Organizației Femeilor Liberale, dar și primari ai altor localități, Angela Toma Grădinaru din George Enescu, Cătălin Rotundu din Dângeni și Florin Buțura din orașul Ștefănești.

Loading…


 

 

 Un comentariu

  1. lawless

    bravo un mare bravo…a nu se uita cu straiele nationale se merge la manastire sau la biserica …f important doar ca lenesii nostri batrani botosaneani le-au aruncat sau le-au dat pe bautura sau la nepoti sa faca costume de anul nou ..trist

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *