Victor Construct: Prăbușirea Teatrului este IMINENTĂ! Firma lui Mihalachi desființează strategiile PSD-ului și a lui Flutur

0

Compania Victor Construct, condusă de omul de afaceri Victor Mihalachi, a transmis un comunicat de presă prin care prezintă ca iminentă prăbușirea clădirii Teatrului Mihai Eminescu și îi desființează pe toți politicienii care au încercat doar să-și facă imagine cu acest proiect, fără a face și ceva concret pentru reluarea lucrărilor.

Mai mult, compania lui Mihalachi spune că nici strategia PSD-ului de continuare a lucrărilor prin CNI, nici cea a primarului Cătălin Flutur de a le continua prin fonduri europene nu rezolvă problemele pentru că ambele se bazează pe sume insuficiente pentru finalizarea proiectului.

 

Vă redăm integral comunicatul de presă transmis de Victor Construct pe subiectul reabilitării Teatrului Mihai Eminescu

 

 

  

 

Contractul de lucrari avand ca obiect “CONSOLIDAREA SI RESTAURAREA TEATRULUI <<MIHAI EMINESCU>>” a fost incheiat intre SC VICTOR CONSTRUCT SRL (in calitate de Antreprenor-executant) si Municipiul Botosani (in calitate de Achizitor-beneficiar) la data de 15.07.2014.

 

Noi, SC VICTOR CONSTRUCT SRL ne-am indeplinit obligatiile contractuale cu buna-credinta, pana la momentul in care autoritatea contractanta Municipiul Botosani, reprezentata la timpul respectiv de dl.primar Iulian Ovidiu Portariuc, ne-a transmis decizia de suspendare a lucrarilor.

 

Din respect pentru cunoscutul monument istoric, am desfasurat o serie de demersuri, am apelat la toate institutiile, am incercat sa accesam credite in institutiile bancare, Municipiul Botosani ramanand in continuare indiferent solicitarilor noastre. Au fost trimise peste 75 de adrese oficiale Primariei Botosani, peste 42 de adrese catre diferite institutii ale statului, peste 10 memorii catre anumite institutii ale statului, au fost trimise memorii si semnale din partea noastra catre toti parlamentarii din Botosani: Senator Doina Federovici, Senator Lucian Trufin, Senator Costel Soptica, Deputat Tamara Ciofu, Deputat Mihaela Hunca, Deputat Marius Budai, Deputat Razvan Rotaru, Deputat Lupascu Costel, Deputat Achitei Cristian, obiectivul a fost vizitat de catre 2 ministri PSD si 4 secretari de stat PSD in ultimele 12 luni, TOATE ACESTEA RAMANAND FARA NICI UN RASPUNS, au sfidat si sfideaza in continuare opinia publica CU TOATE CA au obligativitatea de a raspunde public referitor la ce se intampla cu aceasta cladire- MONUMENT DE O VALOARE CULTURALA INESTIMABILA.

 

Municipiul Botosani este complet dezinteresat, desi, in calitate de contructor, am atras atentia asupra problemelor ce au aparut din cauza sistarii lucrarilor, probleme ce VOR DUCE LA PRABUSIREA MONUMENTULUI.

 

loading…

Mai mult, lucrarile care s-au facut in primele luni s-au degradat aproape in totalitate, si atragem atentia ca in aceste conditii sau in cazul prabusirii, costurile de reparatie vor fi duble sau triple. Am insistat si subliniat in toate intrevederile cu autoritatile faptul ca deja subsolul cladirii este plin de apa, igrasie, ciuperca, care macina si degradeaza intr-un ritm alert toata cladirea. Starea de degradare constatata in prezent se datoreaza in mare parte factorilor de mediu (temperatură, umiditate, cicluri repetate de inghet-dezghet, agenti de poluare, microorganisme etc.), stare de degradare care se va accentua in perioada urmatoare.

 

Dragi botosaneni, dorim sa va aducem la cunostiinta faptul ca, in ciuda perceptiei generale ca pentru orice lucrare nefinalizata este responsabil constructorul, in ceea ce priveste reabilitarea Teatrului Mihai Eminescu, intreaga responsabilitate o poarta factorii de decizie care reprezinta Primaria Botosani. Astfel, cu parere de rau, atentionam public faptul ca Monumentul Istoric Teatrul „Mihai Eminescu” este in continua degradare, prabusirea acestuia fiind iminenta, iar societatea noastra nu este responsabila pentru aceasta.

 

In ultima perioada se vehiculeaza in presa mai multe variante de finantare a lucrarilor, din diferite surse: de la Compania Nationala de Investitii Bucuresti sau prin intermediul fondurilor europene.

Trebuie subliniat, precizat si de stiut faptul ca, personalul de executie al societatii noastre a fost si este in permanenta in cunostinta de cauza si urmareste evolutia documentatiilor in ceea ce priveste posibilitatile de finantare a lucrarilor in vederea continuarii lucrarilor. Ambele tabere politice, in fuga disperata dupa imagine, promit fiecare ca salveaza cu adevarat monumentul istoric prin afisarea unor fotografii cu persoane de conducere de la nivel central sau prin comunicate de presa.

Loading…

Adevarul adevarat este ca:

–      in cazul finantarii de la Compania Nationala de Investitii Bucuresti  se vor finanta NUMAI lucrarile de consolidare urmand ca restul tipurilor de lucrari (lucrari de arhitectura, structura, instalatii, etc.) sa fie finantate de  catre Primaria Municipiului Botosani. Starea financiara a Primariei nu credem ca permite sustinerea lucrarilor deoarece, bugetul, este deja insuficient pentru plata salariilor.

In ceea ce priveste parcursul oficial – pe calea finantarii lucrarilor de catre C.N.I.- trebuie precizat ca societatea noastra a pus la dispozitie toate resursele necesare si a transmis catre autoritate toate documentele solicitate la timpul specificat. De precizat ca reprezentantii societatii noastre au participat la toate sedintele care au avut loc la sediul C.N.I. Bucuresti in vederea sustinerii proiectului spre finantare. La data prezentei, investitia (doar partea de consolidare) se regaseste pe lista sinteza a M.D.R.A.P. si urmeaza o procedura foarte greoaie, complexa si birocratica pana la executia efectiva lucrarilor, respectiv: aprobarea in C.T.E. al MDRAP, proiectare, identificarea surselor de finantare a lucrarilor, licitatie, adjudecare, etc. Realist vorbind, pe aceasta cale, se vor pierde cel putin 18 luni pana la inceperea efectiva a lucrarilor.

Faptul ca parte din investitie se regaseste pe o lista sinteza nu reprezinta decat 5% din parcursul promovarii unei investitii  – in antiteza cu declaratiile politicienilor care emit pretentii ca ,, au adus banii pentru Teatru…”.

 

–      in cazul finantarii cu fonduri europene dorim sa precizam ca in ultima perioada aceasta varianta e din ce in ce mai vehiculata insa fara nicio masura concreta. Mai exact se doreste includerea investitiei pe o axa de finantare, bugetata cu fonduri europene, insa fondurile disponibile nu sunt suficiente pentru inceperea si finalizarea lucrarilor.

Mai exact, se doreste renuntarea la mare parte din lucrarile de consolidare, urmarindu-se incadrarea intr-o suma fixa care cuprinde, pe langa lucrarile efective de construire, si activitatie de proiectare, publicitate, etc.

Concret, pana la data prezentei, societatea nu a primit nici o instiintare oficiala si nu sunt fixate termene concrete in vederea conformarii pe aceasta axa de finantare.

In ambele cazuri, la sfarsitul anului 2018, Municipiul Botosani trebuie sa restituie Uniunii Europene o suma reprezentativa, situatie ce defineste capacitatea de gestionare a acestei situatii de conducerea Primariei Muncipiului Botosani.

 

In concluzie, ambele tabere politice, se intrec in comunicate de presa si declaratii fara finalitate si fara legatura cu realitatea in ceea ce priveste cladirea reprezentativa a orasului – Teatrul Mihai Eminescu. In realitate, cladirea se degradeaza vizibil si iremediabil.

 

In final, dorim sa-i asiguram pe toti cei interesati ca nu renuntam la a solicita factorilor de decizie atat de la nivel local si central rezolvarea problemei, sprijinind orice initiativa legala ce poate duce la consolidarea si restaurarea acestei cladiri atat de importante pentru intreaga comunitate.

  


Niciun comentariu

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *