Știri locale

Dan Deleanu: ”27.000 de botoșăneni, riverani ai bazinului hidrografic al râului Jijia, vor beneficia de un proiect de reducere a riscului la inundații în valoare de 11 milioane de euro”

Ministerul Apelor și Pădurilor anunță semnarea contractului de asistență tehnică pentru proiectul „Reconectare și restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apa Jijia”, investiție în valoare de 50.137,31  mii lei cu TVA, peste 11 milioane de euro, finanțată din fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare(POIM).

 

Proiectul „Reconectare și restaurare lunca inundabilă, remeandrare curs de apă Jijia” este cuprins în Planul de Management al Riscului la Inundații(P.M.R.I.), capitolul 4.6, dar și în Planul de Management Bazinal al spațiului hidrografic Prut-Bârlad, fiind unul din cele 5 proiecte integrate majore care urmărește crearea unui cadru natural de retenție a apei și este și în concordanță cu prevederile Directivei 2000/60/EC.

 

Realizarea acestui proiect împreună cu celelelalte proiecte integrate va conduce la rezolvarea problemei inundațiilor în bazinul hidrografic Jijia, împreună cu obiectivul de investiții „Supraînălțare dig mal stâng râu Jijia amonte confluență cu râul Prut”, aflat în execuție.

 



 

 

Astfel, prin retenția volumelor de viitură și reducerea debitului maxim tranzitat în aval prin albie, proiectul va proteja aproximativ 27000 de locuitori din 12 localități, 1538 de gospodării, cca 62 de km de infrastructură de transport rutier, 17 km de infrastructură feroviară, peste 5.400 ha teren agricol și 34 de obiective socio-economice și culturale.

 

Proiectul își propune 5 obiecte de investiții :

 

1.Reconectare braț vechi pe zona mal drept Jijia, Victoria -Golăești :

 

2.Reconectare meandre/brațe secundare în zona cotu Morii-Teiva Vișina ;

 

3.Remeandrarea cursului de apă-restaurare meandre Jijia, mal stâng-Bosia ;

 

4.Remeandrarea cursului de apă restaurare meandre Jijia, mal drept -Cristești ;

 

5.Amenajare hidrotehnică a râului Buhai, amonte de confluența cu râul Întors, județul Botoșani.

 

 

 

 

Prin realizarea derivațiilor de la Cotu Morii, Bosia și Cristești de pe râul Jijia și a prizei de râu de pe râul Prut la Frăsuleni, se urmărește reducerea  nivelului apei în amonte prin devierea unui anumit debit, astfel încât să se poată atenua undele de viitura. Restaurarea meandrelor/brațelor va asigura și o sursă de apă pentru animale și va putea fi folosită pentru irigarea terenurilor agricole, iar în anumite părți se va putea permite pescuitul necomercial.

 

Realizarea lucrărilor propuse va conduce la scoaterea de sub incidența efectelor inundațiilor a municipiului Dorohoi și a localităților din aval, Broscăuți și Slobozia.

 

Principalele măsuri structurale și nestructurale cu rol de diminuare a pagubelelor produse de viituri, propuse în cadrul investiției constau în: realizarea unei acumulări nepermanente, recalibrarea albiei, realizare diguri locale.

 

Lucrările propuse constau în reabilitarea ecologică a albiei vechi a râului Jijia, prin reconectarea acesteia  în mai multe zone: de la Cotu Morii la Golăești, de la Cotu Morii la Teiva -Vișina, la Bosia, la Cristești. Barajul va fi amplasat pe cursul râului Buhai, în amonte de confluenţa cu râul Jijia la cca. 1750 m. În cadrul proiectului se vor executa: o acumulare nepermanentă;  amenajare albie – L= 81 km; 4 derivații; o priză de râu.

 

 

loading…

 

”După cum am mai precizat, siguranța cetățenilor precum și a bunurilor acestora reprezintă obiective prioritare pentru Ministerul Apelor și Pădurilor. Mă bucur că putem demonstra practic că promisiunile făcute în urmă cu 3 luni încep deja să se materializeze. Alături de domnul ministru Ioan Deneș depunem toate eforturile pentru ca investițiile asumate să fie duse la bun sfârșit. Prin realizarea acestui obiectiv, locuitorii municipiului Dorohoi, ai comunelor limitrofe și riveranii râului Jijia vor fi mai liniștiți, deoarece viitoarele lucrări vor asigura 100% apărarea la inundații a acestor localități. Iar veștile bune pentru locuitorii județului Botoșani nu se opresc aici. Vom dovedi că respectăm cetățenii României și banul public și facem #GuvernarepentruRomânia, #GuvernarepentruBotoșani”, a declarat subsecretarul de stat Dan Deleanu, coordonatorul direcției de investiții și fonduri europene din cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor.