Știri locale

Un preot oferă mâncare caldă pentru 1000 de săraci, bolnavi și persoane fără adăpost la hramul bisericii unde slujește

Miercuri, 21 noiembrie, Biserica „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” – Vovidenia din Botoşani îşi serbează hramul.

Cu acest prilej, 1.000 de persoane aflate în dificultate materială vor primi hrană caldă.

Acţiunea umanitară va avea loc la iniţiativa părintelui paroh Partenie Apostoaie şi prin grija Consiliului Parohial. În program vor fi incluşi bolnavi, persoane vârstnice, săraci şi persoane fără adăpost.

Programul liturgic dedicat acestei sărbători va debuta duminică, 18 noiembrie, de la ora 16:00 cu un Acatist urmat de Taina Sfântului Maslu. Slujba va fi urmată de o procesiune cu sfintele moaşte aflate în patrimoniul locaşului de închinăciune.

 

 

Luni, 19 noiembrie, de dimineaţă, se va oficia Sfânta Liturghie, iar de la ora 17:00 se va sluji Taina Sfântului Maslu cu şapte preoţi. Marţi, 20 noiembrie, dimineaţa se va sluji Sfânta Liturghie, iar la ora 17.00 Vecernia Mare în cinstea hramului Intrarea Maicii Domnului in Biserică”.

Momentul culminant al sărbătorii Bisericii Vovidenia va fi miercuri, 21 noiembrie, când un sobor de preoţi va săvârşi Utrenia şi Sfânta Liturghie, urmată de Pomenirea Ctitorilor. După amiaza credincioşii sunt aşteptaţi laTaina Sfântului Maslu cu şapte preoţi.

 

Programul special al Bisericii Vovidenia continuă joi noaptea cu  Privegherea in cinstea „Sf. M.Mc. Ecaterina”, iar vineri  se va săvârşi din nou Taina Sfântului Maslu cu şapte preoţi.

 

Sâmbătă, după Sfânta Liturghie se face parastas pentru pomenirea morţilor, iar săptămâna specială se încheie duminică cu Utrenia şi Sfânta Liturghie.

 

 

„Dragii mei,

Sărbătorim Intrarea Maicii Domnului în biserică, adică Vovidenia, cum i se spune în popor.

Știu că fiecare are o Cruce pe care trebuie sa o ducă cu demnitate, speranță și chiar cu bucurie, dacă se poate. Vă provoc la câteva ședințe de terapie duhovnicească, nu pentru a abandona Crucea, ci pentru a dobândi cunoașterea, bucuria și mai ales puterea purtării Crucii vieții!

Și atenție: la aceste ședințe duhovnicești nu va lipsi Cel care duce Crucea fiecăruia, Iisus Hristos, precum și Maica Domnului, care a dus o Cruce la fel de grea ca a Fiului Său!”   (Pr. Partenie Apostoaie)

 

 

Programul liturgic 18-25 NOIEMBRIE 2018:

 

Duminică 18 noiembrie

 

Ora 16:00 – Acatist urmat de Taina Sfântului Maslu şi de Procesiunea cu Sfintele Moaşte din Biserica Vovidenia.

 

 

Luni 19 noiembrie

 

Ora 08:00 – Sfânta Liturghie

Ora 17:00 – Taina Sfântului Maslu cu şapte preoţi

 

Marţi 20 noiembrie

Ora 08:00 – Sfânta Liturghie

Ora 17:00 – Vecernia Mare in cinstea hramului Intrarea Maicii Domnului in Biserică”

 

Miercuri 21 noiembrie

 

Ora 07:00 – Utrenia

Ora 09:00 – Sfânta Liturghie şi Pomenirea Ctitorilor bisericii

Ora 17:00 – Taina Sfântului Maslu cu şapte preoţi

 

Joi 22 noiembrie

 

Ora 21:00-02:30 – Privegherea in cinstea „Sf. M.Mc. Ecaterina’

 

Vineri 23 noiembrie

 

Ora 19:00 – Taina Sfântului Maslu cu şapte preoţi

 

 

Sâmbătă 24 noiembrie

 

Ora 07:00 – Sfânta Liturghie şi Pomenirea Morţilor

 

 

Duminică 25 noiembrie

 

Ora 07:30 – Utrenia

Ora 09:00-Sfânta Liturghie

 

 

Amintim că în apropierea Bisericii Vovidenia se construieşte un aşezământ, ce va oferi servicii sociale persoanelor vârstnice şi copiilor orfani.

 

****

 

Sărbătorită în fiecare an, la data de 21 noiembrie, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, numită și Aducerea Maicii Domnului la Templu (cunoscută în popor sub denumirea de Vovidenia), este unul din Praznicele Împărătești ale Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 21 noiembrie.

 

În conformitate cu tradiția, Fecioara Maria a fost dusă de părinții săi Ioachim și Ana la Templul evreiesc din Ierusalim pe când era copilă, unde a trăit și slujit ca fecioară în Templu până la logodna ei cu Sfântul Iosif. Unul din izvoarele cele mai vechi ale acestei tradiții este Protoevanghelia lui Iacov, una din Evangheliile neincluse în canonul Scripturii, Evanghelia Copilăriei după Iacob.

 

Maria a fost primită solemn de comunitatea templului, condusă de preotul Zaharia, tatăl lui Ioan Botezătorul. A fost condusă în acel loc sfânt ca să devină ea însăși „Sfânta Sfintelor” lui Dumnezeu, biserică vie și templu al Pruncului dumnezeiesc care se va naște din ea. Biserica vede în această sărbătoare ziua în care templul material din Ierusalim încetează a mai fi locuința lui Dumnezeu.