Știri locale

FOTO Tradiții populare la Vlădeni, apreciate de un grup de tineri din Franța

Parohia comunei Vlădeni, în parteneriat cu Școala Vlădeni, a organizat marți, 16 iulie,  un eveniment de promovare a tradiției și culturii românești pentru un grup de tineri veniți din Franța (zona Paris) și ajunși în Botoșani. 

Invitați: reprezentanți ai Europe Direct Botoșani și ai Asociației BuzzMedia.

 

Tinerii din Franța, entuziaști și  interesați de valorile și tradițiile românești, au participat la o serie de activități în cadrul parohiei coordonate de preotul Constantin Claudiu Oniciuc și prof. Onica Daniela Podariu –  animator al Grupului folcloric “Muguraşii” şi al Ansamblului folcloric “Polcuţa”.

 

 



 

O activitate spectaculoasă la care a luat parte grupul francez a fost atelierul de încondeiat ouă, în comuna Vlădeni această tradiție fiind bine cunoscută. Oaspeții din Franța nu doar că au admirat meșteșugul românesc, ci au și pictat, fiecare, câte un ou. Ei au fost  ajutați de copiii comunei dar și de reporterii Buzz . Apoi tinerii francezi au vizionat colecțiile de artă populară din mini-muzeul parohiei, au probat măști tradiționale, au învățat mișcări din jocuri de Anul Nou, au legat prietenii. În acest timp părintele Ciprian Rebrisorean de la  Parohia românească „Sfânta Parascheva şi Sfânta Genoveva” din Paris, a stat de vorbă, în incinta bisericii, cu un grup mare de tineri ai satului, îmbrăcați în frumoase costume populare, cărora le-a povestit despre viața spirituală a românilor plecați în străinătate, în capitala Franței.

Evenimentul s-a încheiat cu un mini-spectacol al corului Școlii de la Vlădeni condus de doamna  Onica Daniela Podariu.



Tinerii francezi au marcat prin aplauze ritmate interpretarea melodiilor și îndeosebi un fragment din Rapsodia celebrului botoșănean George Enescu, au trimis un reprezentant în persoana tânărului Andre să cânte și  el la clarinet iar în final s-au prins cu toții în horă și joc de doi spre deliciul spectatorilor.

Voluntari ai Centrului Europe Direct au împărțit  participanților hărți, publicații și rigle cu rețeaua Europe Direct  și au oferit în dar cărți scrise de botoșăneni.

Un album foto video de la eveniment la adresa de mai jos:

 

Radu Cajvaneanu

Vicepresedinte executiv

Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) Botosani

coordonator

Centrul EUROPE DIRECT Botosani 

Pietonalul Transilvaniei nr. 2 (Piata Centrala ) Botosani

Tel/fax.: F: 0040 231 51 73 43 (orele 09,00 -13,00; 16,00 – 18,00)

Email: apcbotosani@yahoo.fr, europedirectbotosani@gmail.com

Web: http://apcbotosani.ro