Administrație Știri locale

Fonduri europene pentru reabilitarea beciurilor din Centrul vechi. Sunt și pe trei nivele, construite de armeni și evrei 

Primăria Botoșani vrea să transforme o parte din beciurile din Centrul vechi în cele mai inedite obiective turistice din municipiu cu ajutorul fondurilor europene. 

Primarul Cătălin Flutur a declarat că un proiect transfrontalier cu Ivano-Frankivsk din Ucraina, a fost declarat eligibil pentru a intra la finanțare, dar încă nu s-a semnat și contractul pentru a putea fi scos la licitație. 

Proiectul are o valoare de 842.000 euro, bani pe care Botoșani și Ivano-Frankvsk îi vor împărți. 

 

 

 

 

„Noi ne-am propus reabilitarea beciurilor din Centrul Vechi. Încercăm să le dăm o altă destinație, să fie vizitate. În primul rând, noi nu avem o cartografiere a beciurilor pentru că nu am avut posibilități tehnice, să știm câte sunt, unde sunt. Ne va ajuta la viitoarele reabilitări din Centrul Vechi dar și amenajarea a două sau trei pentru a fi vizitate. Unele sunt și pe trei nivele. În timp, ne-au creat mari probleme. Ideea este că am lucrat în orb deoarece nu am avut posibilitatea să identificăm ce se întâmplă acolo”, a spus primarul Cătălin Flutur.

Acesta a precizat că proiectanții vor hotărî câte beciuri vor fi reabilitate și dacă printre acestea vor fi și cele care sunt pe trei nivele, cert este că proiectul se vrea a fi unul atât de interes turistic, urmând să fie amenajate cele mai spectaculoase, dar și pentru viitoarele lucrări de reabilitare din zonă.

Legendele referitoare la catacombele din Centrul istoric al municipiului Botoșani sunt multe și fac referire la tuneluri întinse pe zeci de kilometri și beciuri vechi de sute de ani.