Administrație Știri locale

Se mută o instituție URIAȘĂ! Frumoasa clădire a Muzeului de Istorie intră în reparații pentru aproape 4 ani

Muzeul Județean de Istorie din Botoșani ar putea să se mute în fosta Școală nr. 3 din municipiu pentru următorii aproape patru ani deoarece frumoasa clădire simbol a județului, de pe Pietonalul Unirii, va intra în lucrări de reparații. 

Sediul Muzeului de Istorie a fost proiectat acum 120 de ani de arhitectul Petre Antonescu, cel care a proiectat și Arcul de Triumf, sediul Primăriei București și Cazinoul din Constanța. 

Aurel Melniciuc, directorul Muzeului de Istorie, a declarat că proiectul de modernizare a clădirii mai are de trecut de o singură comisie din Guvern pentru a fi aprobat. 

 

 



 

”Proiectul se află la un moment aproape de final, pe ultima sută de metri pentru aprobarea acestei investiții. Am trecut de toate etapele de comisiile Companiei Naționale de Investiții, acum suntem la comisia interministerială, suma fiind mare, de peste 30 milioane lei. Așteptăm vestea finală și sperăm ca în iarnă să înceapă licitația”, a declarat Melniciuc. 

Directorul Muzeului de Istorie spune că se află în căutarea unui sediu temporar pentru ca instituția să funcționeze pe perioada lucrărilor, adică aproape patru ani de la finalizarea licitației. 

 

 



 

”Căutăm spațiu în care să ne mutăm. Nu este vorba doar despre un bagaj și niște oameni, ci de un patrimoniu. Avem peste 100.000 piese de patrimoniu, multe în colecția Tezaur Național și ne trebuie condiții speciale de depozitare, controlul microclimatului, dar și de securitate. Avem nevoie de accesul la piese pentru că în cei trei ani și șase luni, conform proiect tehnic, va trebui să și activăm, să facem expoziții temporare, să trimitem piese în expoziții naționale și internaționale”, susține Aurel Melniciuc.

Acesta precizează că ar fi necesară o clădire de minim 1000 metri pătrați. Dar Muzeul nu are la dispoziție mii de euro lunar pentru plata chiriei unei de clădiri, iar Consiliul Județean, de la care primește finanțare, nu are la dispoziție un astfel de spațiu. 

 

 



 

 

Drept urmare, conducerea Muzeului a pus ochii pe clădirea nouă a fostei Școli nr. 3 din municipiul Botoșani. În acest sens, a fost trimisă o adresă către Consiliul Local al municipiului Botoșani pentru un parteneriat, dar problema ar fi că pe timpul iernii Primăria duce acolo persoanele fără adăpost, caz în care ar trebui să caute un alt spațiu unde să le adăpostească. 

Dacă va fi aprobat la finanțare, actuala locație a Muzeului Județean va fi modernizată la nivelul anilor în care ne aflăm, cu toate instalațiile necesare care să corespundă pentru autorizarea la incendiu, va fi rezolvată problema infiltrațiilor de la subsol, iar mansarda va fi recompartimentată și acolo vor fi mutate toate birourile aflate la parter, ceea ce înseamnă că va fi extinsă și suprafața expozițională. Totodată vor fi montate și două lifturi. 

 

”Clădirea nu are nici fundație, nici structură de rezistență, este o structură pe piatră, cărămidă și a rezistat foarte bine 120 de ani. Este proiectată de celebrul arhitect Petre Antonescu, care a proiectat Cazinoul Constanța, Primăria București, Arcul de Triumf”, a concluzionat Aurel Melniciuc. 

Pentru proiectul de modernizare a Muzeului de Istorie Botoșani, primul proiect de modernizare a unui muzeu care va fi finanțat de CNI la nivel național, s-au făcut toate reactualizările de preț pentru a fi atractiv la licitație și pentru a nu necesita fonduri suplimentare ulterior. 

Singurii bani care ar trebui cheltuiți după modernizare ar fi cei pentru asigurarea unei expoziții moderne, la nivelul anilor la care se va finaliza modernizarea, pentru a fi atractiv muzeul.