Administrație Politică Știri locale

Flutur îi strică bucuria lui Țurcanu și la tot ALDE: ”Acest prefect nu înseamnă mai nimic… Sunt directori cu mai multă putere”

Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani

Liberalul Cătălin Flutur, primarul municipiului reședință de județ, intervine în dezbaterea publică din jurul numirii în funcția de prefect a unei propuneri făcută de ALDE și nu de PNL în județul Botoșani. 

Edilul-șef, fost președinte al PNL, susține că NIMENI de la Botoșani nu a știut de jocurile politice de la nivel central și că era normal ca liberalii să cedeze funcții de prefect în teritoriu pentru susținerea Guvernului în Parlament, iar județele în care liberalii nu vor desemna prefectul sunt tocmai cele cu rezultatele slabe la alegerile prezidențiale, inclusiv Botoșani. 

 

Cătălin Flutur a vrut să calmeze spiritele în PNL Botoșani și a făcut declarații menite să strice bucuria celor din ALDE și a lui Florin Țurcanu, vicepreședinte ALDE, fost președinte PNL, cu privire la victoria de a stabili viitorul prefect. 

 

 



 

 

”Prefectul este o chestie de simbol și un pic exacerbată de faptul că încă mai sunt mulți care asimilează funcția de prefect cu cea de prim-secretar. Acest prefect nu înseamnă mai nimic ca și putere de a decide, de a face. Sunt foarte mulți directori de deconcentrate care au mai multă putere decât un prefect. E foarte clar, dar e o chestie de amor propriu”, a declarat Cătălin Flutur într-o emisiune la Tele M.  

Primarul municipiului reședință de județ spune că modificările aduse de PSD legislației prin Codul Administrativ adoptat în primăvară au făcut ca pe plan local toate partidele politice să aibă doar patru nume de prefect pe care le-ar putea desemna și care ar îndeplini condițiile impuse de lege pentru a accede în această funcție. 

 

 



 

 

”Prefectul trebuie să îndeplinească câteva condiții mari și late. În primul rând trebuie să fie funcționar public cu o vechime de minim 7 ani, adică fix din 2012 până acum, iar PSD conduce România din 2012. Cel propus să aibă școala INA sau ar putea să fie și un fost parlamentar dar dacă a rămas în corpul funcționarilor publici, ceea ce nu există la Botoșani. Mai este un singur lucru acolo, mai poate cineva din cadrul Prefecturii să fie promovat. Și atunci ne-am trezit că am venit la putere, nici nu știam de înțelegerile la nivel național și am încercat să căutăm oameni care să îndeplinească condițiile din Lege. Inventariind acele condiții, noi personal nu am găsit decât patru candidați care îndeplineau condițiile impuse de lege . Am identificat persoana (n.r. Dan Nechifor a fost propunerea PNL pentru funcția de prefect), am promovat-o, neștiind ce înțelegeri se fac la nivel național să avem majoritățile din parlament pentru a avea Guvern. Nimeni din organizația din Botoșani, nici președintele Șoptică, nu a știut de înțelegerile la nivel național. Dar asta nu înseamnă că prefectul de Botoșani a fost numit”, a adăugat Flutur, lăsând să se înțeleagă faptul că propunerea ALDE pentru funcția de prefect ar putea fi înlocuită cu una a PNL. 

 

 



 

 

Despre propunerea PNL pentru funcția de prefect, Flutur a spus: ”Domnul Dan Nechifor s-a comportat absolut onorabil în perioada în care a fost prefect. De asta a și fost propunerea noastră și domnul Nechifor nu este membru al PNL”

Dacă propunerea ALDE pentru funcția de prefect a județului Botoșani nu va fi acceptată, având în vedere declarațiile lui Flutur este posibil ca partidul condus acum de Florin Țurcanu să fie forțat de legislație să desemneze una dintre variantele găsite de PNL pentru această funcție.