Administrație Politică Știri locale

VIDEO Huncă solicită program non-stop în Vama Rădăuți Prut. Ministrul de Interne spune NU

Mihaela Huncă, deputat Pro România Botoșani

Un parlamentar botoșănean a solicitat prelungirea programului vămii Rădăuți Prut, de la granița României cu Republica Moldova, la cererea românilor de pe ambele maluri ale prutului.

Deputatul Mihaela Huncă, coordonatorul Pro România Botoșani, a anunțat că a cerut ministrului de Interne prelungirea programului de funcționare a Vămii Rădăuți Prut pentru că este o graniță atât a României, cât și a Uniunii Europene, și asta ar facilita tranzitul înspre și dinspre Republica Moldova. 

Vama Rădăuți Prut este al doilea punct vamal de pe teritoriul județului Botoșani între România și Republica Moldova. Cel mai tranzitat punct vamal este Stânca-Costești, dar asta și pentru că Vama Rădăuți Prut nu este deschisă decât  12 ore pe zi. 

 

 



 

 

”La finalul anului trecut, am adresat o întrebare domnului ministru al Afacerilor Interne Marcel Vela prin care i-am solicitat prelungirea programului de lucru al vămii cu Republica Moldova de la Rădăuți Prut. După cum ştiţi, vama funcționează în regim de trafic internațional cu specific rutier, iar corespondent pe teritoriul moldovean este punctul Lipcani. În prezent, programul de funcționare al vămii strategice a Uniunii Europene cu Republica Moldova este de 12 ore zilnic de la ora 8 la 20. Am adresat această întrebare ministrului de interne în urma numeroaselor sesizări pe care le-am primit atât din partea românilor cât şi a moldovenilor care arătau faptul că valorile de trafic și de tranzit prin această vamă sunt apropiate de cele de la la Stânca Costești sau alte puncte vamale cu program non-stop. Ce să vă zic, am primit un răspuns sec de trei rânduri, citez: «având în vedere că traficul existent pe această legătură transfrontalieră este redus, se apreciază că nu se impune modificarea programului de lucru actual. Asta în condiţiile în care, tot din datele ministerului de interne, în 11 luni, 311 mii de persoane şi 130 de mii de maşini, adică undeva la 900 de persoane pe zi, trec prin Vama Rădăuţi-Prut”, a declarat Mihaela Huncă, deputat Pro România. 

 

 



 

 

Aceasta susține că o statistică seacă, ce ne arată că patru sau cinci sute de maşini fac diferenţa dintre un program non stop sau redus al unei vămi nu este relevant, mai ales în contextul intensificării relațiilor între cele două țări surori. 

”Ce mai spun cifrele despre faptul că un program de 24 de ore al vămii Rădăuţi Prut ar fi facilitat organizarea şi desfăşurarea multitudii de acțiuni culturale, economice, sociale și sportive pe ambele maluri ale Prutului? Vă mai amintiţi de toate acele discursuri ale politicienilor aflaţi acum la guvernare, referitoare la sprijinul acordat românilor de pe ambele maluri ale Prutului, declaraţii pompoase făcute numai de Ziua Unirii sau la alte evenimente, unde dă bine să faci fotografii şi să vorbeşti frumos? Toate acestea rămân din păcate, vorbe goale, atât timp cât în realitate nu se face nimic şi nu se ţine cont de voinţa românilor”, a concluzionat deputatul Pro România Mihaela Huncă.