Știri locale

Cum functioneaza sistemul de racire si evacuare al unui generator pe gaz?

Un generator gaz are un sistem de evacuare si racire care sa il ajute sa functioneze in mod corespunzator. Cu ajutorul unui astfel de sistem, riscul de supraincarcare sau de supraincalzire este diminuat si nu apar riscuri in timpul functionarii. Atunci cand generatorul este utilizat continuu se va incalzi iar anumite componente pot atinge temperaturi periculoase. Este foarte important sa existe un sistem de ventilatie si de racire care sa atraga caldura produsa in acest proces.

Racirea cu apa in generatoare pe gaz

Apa proaspata este folosita pe post de lichid de racire in cazul anumitor generatoare, insa acestea sunt limitate in situatii specifice. Spre exemplu, generatoarele care folosesc apa sunt de dimensiuni foarte mici utilizate in domeniul rezidential sau sunt unitati foarte mari, fiind conectate la reteaua de furnizare a apei.

Alte elemente de racire din generatoare pe gaz

Hidrogenul este de foarte multe ori utilizat pe post de lichid de racire pentru bobinele generatoarelor mari, deoarece acesta este mult mai eficient atunci cand se absoarbe caldura, decat in cazul altor lichide de racire. Hidrogenul elimina caldura din generator si o transfera prin schimbatoare de caldura catre circuitele secundare de racire, care contin apa demineralizata ca agent de racire. Acesta este motivul pentru care generatoarele foarte mari si centralele electrice mici au turnuri mari de racire langa ele. Pentru toate celelalte aplicatii comune, atat industriale cat si rezidentiale, un generator standard si un ventilator sunt montate pe generator si functioneaza ca si sistemele de racire clasice.

Este foarte important ca zi de zi sa fie verificat nivelul de lichid de racire al generatorului. Acest sistem de racire si pompa de apa trebuie sa fie spalate o data la 600 de ore iar schimbatorul de caldura trebuie sa fie curatat la 2400 de ore de functionare. Generatorul se va amplasa intr-o zona deschisa si curata, care sa furnizeze suficient aer curat.

Se recomanda ca un generator pe gaz sa aiba cel putin 3 metri pe fiecare parte pentru a asigura trecerea libera a aerului de racire.

Fumul emis de un generator de curent pe gaz este similar cu evacuarea oricarui motor si contine substante chimice foarte toxice care vor trebui gestionate corect. Prin urmare este esential sa instalezi un sistem de evacuare corespunzator pentru a elimina gazele de evacuare. Este foarte important sa se tina cont de acest aspect pentru ca intoxicarea cu monoxid de carbon este una dintre cele mai frecvente cauze de deces.

Tevile de evacuare sunt de cele mai multe ori din fonta, otel sau fier forjat. Acestea trebuie sa fie independente si sa nu fie sustinute de motorul generatorului. Tevile de evacuare sunt de obicei atasate unui motor utilizand conectori flexibili pentru a minimiza vibratiile si pentru a preveni deteriorarea sistemului de evacuare al generatorului. Teava de evacuare se termina in aer liber si este cea care se indeparteaza de usi, ferestre sau alte zone cu deschidere spre casa.

Sistemul de evacuare al unui generator de curent pe gaz nu se conecteaza la sistemul de evacuare al altor echipamente. De asemenea, se va tine cont si de reglementarile zonale pentru a stabili daca functionarea generatorului necesita aprobari din partea autoritatilor locale, astfel incat toate legile sa fie respectate, pentru a evita amenzile.