Știri locale

B-Right Media aduce 220.000 euro din fonduri europene pentru creșterea accesului tinerilor din Botoșani și Cernăuți pe piața muncii



 

 

 

 

Comunicat de presă: Lansare INEDITĂ a unui proiect european la Botoșani! Zeci de persoane împreună pe Google Meet pentru un program tranfrontalier

 

Miercuri, pe data de 24 iunie 2020 a avut loc lansarea proiectului cu finanțare europeană: ”CreaFuture – Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier”.

 

Lansarea a avut loc într-un cadru inedit, având în vedere contextul epidemiologic, însă beneficiarul, adică Asociația B-Right Media Botoșani a găsit modalitatea perfectă pentru a-i reuni pe membrii echipei de implementare cu zeci de cadre didactice din Botoșani sau Ucraina, în sistem online, prin Google Meet.

Pentru că vorbim despre un proiect transfrontalier între România (Botoșani) și Ucraina (Cernăuți) care se va derula pentru o perioadă de 12 luni, cu un buget aprobat de UE în valoare totală de 220.197 euro.

 

 

 

 



 

 

Beneficiarul programului este Asociația B-Right Media din Botoșani care îi are ca parteneri în această provocare inedită pe: Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi, Casa Corpului Didactic Botoșani și Liceul de Arta nr. 5 din Cernăuți.

 

Participanții la lansare au aflat așadar de la ce a pornit ideea scrierii acestui proiect dar și obiectivele generale precum și grupurile țintă ce sunt vizate în implementarea programului european.

 

Ideea a plecat de la o premisă

Și anume că în actualele vremuri când sintagma „alfabetism funcțional” descrie tot mai mulți elevi, școala este caracterizată printr-o ultra-teoretizare iar tinerii ies de pe băncile școlilor fără a fi cu adevărat pregătiți pentru viață sau pentru accesul pe piața muncii.

S-a plecat de la un top făcut public anual în cadrul Forumului economic de la Davos, un top al competențelor necesare pentru viața în societatea contemporană. Într-o epocă în care aproape toate activitățile umane pot fi realizate cu ușurință de mașini…

 

…creativitatea este cea care face diferența

Dacă în 2015, în topul realizat la Davos creativitatea se afla pe al zecelea loc din zece, în topul competențelor necesare pentru piața muncii, în 2020 același forum situează creativitatea pe locul al treilea din 10, după rezolvarea problemelor complexe și gândirea critică.

Așadar, pentru a accede pe piața muncii, ținerii trebuie să-și stimuleze creativitatea și să-și dezvolte abilități de viață.

 

 

 



 

 

 

Obiectivul general:

Creșterea accesului tinerilor din Botoșani (RO) și Cernăuți (UA) pe piața muncii și dezvoltarea abilitătilor lor de viată și a creativitătii prin cooperarea transfrontalieră în domeniul educației, pană în 2024.

Obiectivele specifice:

 

  • Obiectiv 1.

Creșterea capacitătii a 80 de actori educaționali din Botoșani (RO) și Cernăuti (UA) de a preda abilitătile de autocunoaștere și creativitate viitorilor absolvenți care se pregătesc să intre pe piața muncii, în cele 12 luni de la implementare a proiectului. Este vorba despre 80 de cadre didactice și reprezentanți ONG din județul Botoșani și regiunea Cernăuți, câte 40 pentru fiecare locație, care vor participa la cursuri gratuite de dezvoltare a cunoștințelor în domeniul creativității și al abilităților de viață. Cursurile vor fi susținute la Botoșani și la Cernăuți de 1 formator și 2 consilieri de dezvoltare personală din echipă B-Right Media. Partenerii din Botoșani și din Cernăuți se vor implica în activitatea de selectare a cadrelor didactice ce vor participa la cursuri și în organizarea logistică a acestora. După absolvirea cursurilor, fiecare din profesorii și membrii ONG trebuie să pună în practică metodele învățate la un grup de minim 20 de elevi, astfel încât, prin intermediul proiectului nostru, metodele aplicate de cei 80 de absolvenți vor ajunge să fie puse în practică de 1600 de elevi din cele 2 țări, în cadrul unor laboratoare nonformale de stimulare a creativității.

 

  • Obiectiv 2.

Dezvoltarea unui instrument comun pentru accesul pe piața muncii în zona transfrontalieră-Botoșani (RO) și Cernăuti (UA), în cele 12 luni de la implementarea proiectului. Fiecare dintre absolvenții cursului va depune, în urma laboratoarelor nonformale, un proiect individual în care își vor împărtăși experiența. Proiectele individuale vor fi reunită într-o broșură de bune practici ce va fi distribuită în cele 2 țări și va fi disponibilă pe site-ul proiectului.

  • Obiectiv 3:

Înființarea unei comunităti transfrontaliere de specialiști în creativitate și abilităti de viată în zona Botoșani (O) și Cernăuti (UA) pe baza principiului 3 C (comunicare-cooperare-comunitate), în cele 12 luni de proiect. Absolvenții cursurilor vor avea posibilitatea de a se întâlni și a face schimb de experiența și know how în cadrul a 2 forumuri ce se vor organiza la Botoșani și Cernăuți. De asemenea, ei vor avea la dispoziție două locații de lucru în echipă, denumite camere de stimulare a creativității prin metode nonformale.

 

 

 




La Botoșani, această cameră va fi înființată la Casa Corpului Didactic, iar la Cernăuți în cadrul Școlii Superioare de Arte. Ideea proiectului a fost apreciată de participanții la lansarea pe Google Meet. Directorul Casei Corpului Didactic (CCD) Botoșani, Sorin Luca s-a arătat încântat de acest parteneriat:

„Despre CCD, ce aș putea să vă spun, aș putea să plec de la misiunea pe care o are și anume promovarea inovației și reformei în educație, asta este o misiune principală. Și asigurarea cadrului pentru dezvoltarea personală și profesională a cadrelor didactice din învățământ. Și pentru că vorbim aici despre formarea cadrelor didactice, avem suportul logistic și resursele umane necesare pentru a asigura în cadrul proiectului, desfășurarea în bune condiții a tuturor activităților legate de formarea cadrelor didactice”Sorin Luca, director CCD Botoșani

Iurie Levcic este partener coordonator în cadrul Proiectului ”CreaFuture – Creative Workforce for Cross-Border Future – Forță de muncă creativă pentru un viitor transfrontalier” și reprezintă Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi în calitate de președinte.

„Vreau să mulțumesc Asocației B-Right Media pentru colaborarea pe care am avut-o până acum și sper că această colaborare este foarte bună pentru viitor. Centrul Bucovinean de Artă are 15 ani de la înființare și este una dintre cele mai puternice și cele mai mari asociații non-guvernamentale românești din Cernăuți. Avem pe lângă proiectele transfrontaliere, diverse alte proiecte naționale. Ne ocupăm cu păstrarea tradițiilor românești, aici, la Cernăuți”, a transmis Iurie Levcic, pe Google Meet

La Școala Superioară de Arte, celălalt partener, peste 100 de copii români studiază tradiția și arta românescă. Adriana Cojocaru este profesor în învățământul primar și are calitatea de formator în cadrul proiectului. Este și deținătoarea titlului de „Învățătorului Anului” în anul 2015, acordat de Asociația B-Right Media în memoria celei care a fost Angelica Gherman, un cadru didactic desăvârșit. 

„Noi ținem foarte mult să interacționăm cu partenerii noștri, cu profesorii, astfel încât aceste cursuri să devină instrument de dezvoltare a cooperării între România și Ucraina. Avem certitudinea ca la finalizarea acestor cursuri, nu vom acea doar cei trei C (comunicare – cooperare și comunitate) ci vom avea 4 C și abilități de lucru nonformali și vom dezvolta creativitatea astfel încât aceasta să devină un factor pozitiv în accederea tinerilor pe piața muncii”Adriana Cojocaru, formator în cadrul proiectului.

Radu Căjvăneanu, președintele Centrului Europe Direct Botoșani a fost unul dintre participanții activi la lansarea proiectului. „Felicitări în primul rând pentru activitatea dv. este deosebită, atât ca număr de persoane, 1.600 de elevi cât și ca număr de cadre didactice. Am urmărit cu interes elemente din activitatea dv., cu acele camere de stimulare a creativității, cu broșura și cu întâlnirile pe care le aveți, felicitări”Radu Căjvăneanu – Centrul Europe Direct Botoșani

Cuvântul de încheiere i-a aparținut consilierului de dezvoltare personală, Alexandra Aolăriței care a făcut apel la cadrele didactice de la Botoșani, interesate să participe la aceste cursuri.

„Vă invităm să ne urmăriți pe pagina de Facebook și pe viitorul site al proiectului și de a vă îndemna încă o dată să vă alăturați demersului nostru prin înscrierea cursurilor pe care le vom organiza”.

Înscrierile se vor face pe pagina Asociației B-Right Media și pagina oficială a proiectului CreaFuture și vor fi anunțate în prealabil.