Administrație Știri locale

Bani pentru închiderea gropilor de gunoi de la Săveni și Darabani. Tîrzioru, Gârbaci și Kashyap, ședință cu vicepreședintele AFM



 

 

 

Comunicat de presă: Vicepreședintele AFM, Ion Vasile, a efectuat o vizită în județul Botoșani, unde a participat la o ședință de lucru împreună cu reprezentanți ai autorităților publice locale și ai instituțiilor de mediu județene, cu privire la identificarea unor soluții pentru închiderea depozitelor de deșeuri menajere din orașele Darabani și Săveni.

🌿La întâlnire au participat doamna Cristina Kashyap, comisar șef Garda de Mediu Botoșani, domnul Alin Gîrbaci, viceprimarul Orașului Darabani Primaria Darabani, domnul Petru-Relu Tîrzioru, primarul Orașului Săveni Orasul Saveni și domnul Ovidiu Aparaschivei, director al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ,,Ecoproces” Botoșani Ecoproces Botosani curat.

📂În cadrul ședinței a fost prezentată necesitatea identificării surselor de finanțare pentru închiderea depozitelor de deșeuri menționate, având în vedere lipsa resurselor financiare la nivel local și, de asemenea, nevoia urgentării demersurilor, în vederea respectării prevederilor acquis-ului european și a angajamentelor asumate pentru sectorul de mediu.

 



 

 

🍃AFM, ca instituție aflată în coordonarea MMAP, depune eforturi considerabile în vederea conformării cu standardele europene în ceea ce privește managementul deșeurilor, întrucât deșeurile reprezintă una dintre cele mai mari provocări pe care România le are de înfruntat în domeniul protecției mediului, cu consecințe directe asupra sănătății oamenilor.

♻️Administrația Fondului pentru Mediu derulează începând cu anul 2019 Programul privind închiderea depozitelor de deșeuri municipale neconforme în aplicarea prevederilor deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pronunţată în Dosarul C-301/2017.

🔋Suma alocată sesiunii de finanțare pentru acest program este de 100 milioane lei, iar finanţarea se acordă în procent de până la 100% din cheltuielile eligibile.

✅Până în prezent, în cadrul acestui program a fost aprobată suma de 57 milioane lei pentru 10 proiecte din totalul de 12 proiecte eligibile aflate pe Lista depozitelor de deşeuri municipale care trebuie închise, conform deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, pentru celelalte 2 fiind identificate alte surse de finanțare.

🆙De asemenea, în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM) a fost lansată o măsură de finanțare dedicată Administrației Fondului pentru Mediu care, din postura de beneficiar al fondurilor, ar urma să contracteze, deruleze și monitorizeze lucrările de închidere a depozitelor de deșeuri industriale periculoase și nepericuloase neconforme, cuprinse în cauza C-301/2017.