Administrație Știri locale

”Ciugud” din Nordul Moldovei. Comuna în care școlile sunt încălzite cu energia din pământ. ”Fochistul” reglează temperatura de pe telefon




FOTO-VIDEO

Comuna Pomârla din județul Botoșani, aflată la granița cu Ucraina, poate fi denumită ”Ciugud” de Moldova.

Toate școlile din comună sunt încălzite cu energie din pământ, nepoluantă. Primarul Dumitru Chelariu spune că a fost un vis al său și l-a transformat în realitate, ca toate școlile să fie încălzite modern, așa cum a văzut în urmă cu mai mulți ani în Occident.

”Am văzut acum ceva ani în alte țări tot ceea ce vedeți acum la Pomârla și când am spus în Botoșani ce vreau să fac părea ceva fantezist. Și chiar este fantezist pentru noi, dar o normalitate în altă parte. Și am reușit să aduc acea normalitate și la Pomârla, cu foarte multă muncă, dar am reușit”, a declarat Dumitru Chelariu.

Dacă în alte comune încă nu s-a rezolvat problema școlilor cu wc-ul în fundul curții, în Pomârla ”fochistul” reglează temperatura din școli de pe un calculator sau de pe telefon.

Acum încălzirea unei școli, având o temperatură constantă pe întreaga durată a zilei, costă mai puțin decât salariul ”fochistului”.

”Înainte trebuia să îmi folosesc brațele pentru a încălzi școala, acum capul”, spune cel care a trăit să vadă cum munca sa se rezumă la o simplă comandă de pe telefon sau laptop.

Toate școlile și toate locurile publice din Pomârla beneficiază de internet Wi-Fi, se lucrează la ultimii kilometri de apă și canalizare, se modernizează cu fonduri europene liceul din comună, iar următoarea investiție din școli va fi făcută în recuperatoarele de căldură care să permită aerisirea naturală a sălilor de clasă.

”Acum conștientizăm cu toții, pe timpul pandemiei de Coronavirus, cât de importantă este aerisirea camerelor, iar noi vom monta recuperatoare de căldură care să permită aerisirea naturală a sălilor de clasă din școli, dar în același timp să nu pierdem din temperatura din interior, astfel încât aerul să fie proaspăt tot timpul”, a precizat primarul Chelariu.

Școlile din Pomârla sunt modernizate prin PNDL, au toate dotările necesare pentru autorizațiile sanitare și pentru cele la incendiu, iar următorul pas este achiziția echipamentelor necesare pentru a putea realiza învățământ smart atât online, cât și în sistemul clasic, cu elevii și profesorii în clase.