Administrație Știri locale

Comparație între valorile burselor școlare din Botoșani și Cluj-Napoca. Unde sunt mai mari? 



 


Ce știu să facă politicienii botoșăneni cel mai bine? Nu administrație! Nu investiți! Dar știu să facă circ pe banii botoșănenilor, iar mai nou să facă doar politică având ca temă un subiect extrem de sensibil, respectiv educația. 

Pentru că ”toți sunt la fel”, înaintea alegerilor parlamentare consilierii locali din Botoșani au votat dublarea burselor pentru elevi. 

Propunerea a venit din partea consilierilor liberali, care au avut primar în ultimii 4 ani și care nu au avut o astfel de propunere în acest timp, iar social-democrații au votat și ei pentru că era campanie electorală. 

Au trecut și alegerile parlamentare și politicienii care se află la conducerea Primăriei și au majoritatea în Consiliul Local au constatat că dublarea burselor școlare pentru elevii din Botoșani nu are acoperire în bugetul local. E fix la fel ca la solicitarea PSD de dublare a alocațiilor. 



 

 

Primarul Cosmin Andrei spune că PNL a dat dovadă de iresponsabilitate totală, uitând de faptul că și PSD a votat în campanie majorarea propusă de liberali. Edilul-șef spune că nivelul burselor școlare din Botoșani este peste cel din Cluj-Napoca și alte orașe puternice financiar. 

În timp ce în Cluj-Napoca se alocă 20% din taxele locale pentru investiții în educație, nu în burse ci în investiții în sistemul de învățământ, politicienii botoșăneni încearcă să pluseze ca imagine doar prin creșterea alocării pentru bursele școlare. 

”Educația este prioritară, de aceea avem un proiect de 6 milioane pentru dotarea școlilor cu table inteligente, cu proiectoare, de care să beneficieze toți elevii, nu doar unii. PNL a propus în scop electoral dublarea valorii burselor școlare din Botoșani, fără a preciza și sursa din buget pentru această dublare, motiv pentru care proiectul de hotărâre nici nu a avut avizul de legalitate. Impactul în buget ar fi prea mare prin dublarea lor și chiar triplarea în cazul burselor sociale, ne-ar lăsa fără bani de investiții și Botoșani are nevoie de bani să termine lucrările la Teatru, să asfalteze străzi, să ofere elevilor un oraș modern, tuturor elevilor. Noi acum am aprobat valoarea burselor cu o creștere peste valoarea inițială, anterioară proiectului populist al PNL. Dar cât timp a avut primar, PNL nu a propus în ultimii 4 ani dublarea sau triplarea burselor școlare, se opune din toate puterile la nivel central pentru dublarea alocațiilor pentru toți elevii. Dacă se dublau alocațiile, acum toți elevii, și cei cu burse și cei fără burse ar fi primit mai mulți bani, nu doar cei din municipiul Botoșani, nu doar cei bursieri. Apoi, Clujul are bursele elevilor mai mici decât Botoșani, și nu doar Cluj, multe alte municipii reședință de județ care au o putere economică peste cea a noastră. Botoșani are nevoie de bani de dezvoltare, de investiții pentru toți elevii”, a declarat primarul Cosmin Andrei

 



 

Proiectul PNL aprobat în Consiliul Local: 

Bursa de performanță: de la 150 de lei a crescut la 300 lei 

Bursa de merit: de la 120 de lei a crescut la 250 de lei

Bursa de ajutor social: de la 90 de lei a crescut la 300 de lei

 

Proiectul PSD aprobat în Consiliul Local: 

Bursa de performanță: de la 300 de lei a scăzut la 200 de lei (150 lei inițial)

Bursa de merit: de la 250 de lei a scăzut la 150 lei (120 lei inițial) 

Bursa socială: de la 300 de lei a scăzut la 120 lei (90 lei inițial) 

Bursa de studiu 130 lei 

 

Bursele școlare în Cluj-Napoca pentru anul școlar 2020-2021:

Bursa de performanță – 130 lei (150 lei în Botoșani)

Bursa de merit – 100 de lei (120 lei în Botoșani) 

Bursa de ajutor social – 80 lei (120 lei în Botoșani)

Bursa de studiu – 85 lei (130 lei în Botoșani) 

 

Sursa informațiilor privind nivelul burselor școlare în Cluj-Napoca este www.cluj24.ro