Administrație Știri locale

ONG-urile, oamenii de cultură și studenții se opun proiectului mobiliar de la Casa Antipa

 





 

Fără precedent în Botoșani! ONG-uri, oameni de cultură, studenți, cadre medicale se opun dezvoltării unui proiect imobiliar la Casa Antipa, unul dintre monumentele istorice emblematice ale municipiului Botoșani, supranumit ”leagănul geniilor”. 

Un om de afaceri vrea să construiască un hotel și mai multe scări de bloc în ansamblul Casa Antipa, iar societatea civilă reacționează dur la acordul dat de Primăria și Consiliul Local Botoșani.

Vă redăm integral comunicatul de presă:



 


Către Institutul Național al Patrimoniului, Ministerul Culturii

Botoșaniul este un județ cu o moștenire culturală greu de egalat, un adevărat „leagăn al geniilor” literaturii, muzicii, istoriei, picturii și nu numai. Plecând de la Mihai Eminescu, George Enescu, Nicolae Iorga, Ștefan Luchian și până la Grigore Antipa, Nicolae Leon, Elie Radu și mulți alții, Botoșanii au dat României și lumii întregi o pleiadă de personalități marcante care au influențat definitiv viața culturală, socială, politică și economică.

Din păcate, diriguitorii post-decembriști, indiferent de coloratura politică, au neglijat complet acest tezaur, nereușind nici măcar până astăzi să înființeze un muzeu al personalităților botoșănene. Ba mai mult, au părut preocupați de distrugerea patrimoniului cultural în schimbul obținerii unor vremelnice foloase pecuniare, ignorând total importanța vitală pe care moștenirea trecutului o reprezintă pentru viitorul Botoșaniului.

Cu un dispreț barbar față de bijuteriile arhitecturale ale orașului, autoritățile locale au asistat impasibile la distrugerea și vandalizarea clădirilor de patrimoniu, în unele cazuri demonstrând o pernicioasă complicitate cu profitorii imobiliari. În această situație sunt clădiri precum „Casa Silion” (construită de Ştefan Silion, unul din fiii Spătarului Toader Silion, într-un stil avangardist, numit «Secession»), fostele sedii ale Direcţiei de Sănătate Publică (strada Marchian), ale Casei de Sănătate (Bulevardul Eminescu) și ale Muzeului de Etnografie (din zona Maxim Gorki).

Și în procesul de sinucidere culturală pe care autoritățile locale l-au demarat în comunitatea botoșăneană, s-a mai adăugat, la jumătatea anului trecut, o rușinoasă pagină.

Prin aprobarea construirii unui complex hotelier în ansamblul monumentului istoric „Casa Antipa”, municipalitatea a dat o nouă palmă ideii de cultură, girând oficial distrugerea patrimoniului istoric al orașului.

După ce inițial proprietarul căruia i se retrocedase ansamblul arhitectural nu a investit deloc în refacerea clădirilor, una dintre case a fost transformată de către actualul proprietar în cazinou.

Continuând procesul de ștergere a memoriei culturale și în loc să comunice cu proprietarul și să planifice – cum ar fi fost firesc – construirea unui muzeu Antipa, autoritățile au aprobat următoarea monstruozitate: ”Construire ansamblu de locuințe colective, spații comerciale la parter și parțial etaj 1 și corp hotel (în regim apartament-hotel), parcare subterană și supraterană, restaurare case memoriale, respectiv integrare construcție nouă în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA; teren: b-dul M. Eminescu nr. 36”.

Aceasta în condițiile în care un extras din Planul Urbanistic Zonal menționează: „Din monumentele descrise mai sus Judecătoria Botoșani și casele Antipa sunt influențate de investiția propusă datorită distanței mici la care se află amplasată Judecătoria, iar casele Antipa sunt pe terenul studiat. În soluția prezentată în acest PUZ se propune o volumetrie care sa evidențieze casele Antipa și să nu obtureze vizibilitatea către Judecătorie. Distanțele față de celelalte monumente și fondul construit împiedică relaționarea dintre ele și terenul studiat”.

Trecând peste greșelile grosolane prezente în „motivarea” elaboratorului de proiect, nu putem să nu ne întrebăm cum de a putut aproba municipalitatea un proiect în baza unor „argumente” închipuite, imposibil de măsurat și de-a dreptul puerile?

Ce înseamnă pentru decidenții locali: „se vor aduna mai muti (sic!) bani la bugetul local , se vor creea (sic!) noi locuri de munca (pe perioada construrii (sic!) si dupa , pentru intretinerea si functionarea cladirii)”??? Cum se va cuantifica exact impactul financiar pe care construirea unui astfel de ansamblu îl va avea în bugetul local? Construirea unui complex muzeal Antipa (integrat într-un veritabil proiect de oraș cultural) nu ar fi adus mai multe beneficii reale pentru comunitate, contribuind cu adevărat la înviorarea economică, socială și culturală a Botoșaniului?

O altă întrebare firească este: cum vor reuși responsabilii de proiect integrarea unei noi construcții în ansamblul monumentului istoric CASA ANTIPA? Pentru că după modul în care arată schița atașată la proiect, deducem că integrarea va însemna, de fapt, fagocitarea clădirilor istorice de elefantescul complex hotelier ce ar urma să fie construit.

Altfel, vorbim doar de o nouă lovitură perfidă pe care autoritățile, de conivență cu mici profitori, o dau culturii și trecutului acestui oraș.

Vă solicităm pe această cale să interveniți și să opriți distrugerea iremediabilă a monumentelor istorice, declanșată la Botoșani în ultimii 30 de ani!

Nădăjduim că vom putea pune capăt distrugerii sistematice a patrimoniului istoric și că vom putea reda Botoșaniului strălucirea de altădată. Dacă nu putem spori moștenirea culturală a înaintașilor noștri, măcar să păstrăm intact tezaurul primit.

 

Cu aleasă considerație,

 

Asociația „Scut botoșănean”

Președinte: Bogdan Cărăușu

 

Asociația „Happy”

Președinte: Ionela Tudose Ivan

 

Asociatia Cultural – Ecologică „Grigore Antipa”, Botoșani

Președinte: Iulia Tanase

 

 

Asociația culturală „Arlechin”, Botoșani

Director executiv: Flavius Damean

 

Centrul Județean de Voluntariat, Botoșani

Președinte: Oana Onciu

 

Uniunea Vatra Românească, filiala județeană Botoșani

Președinte: Paul-Mircea Iordache

 

Uniunea Armenilor din Romania sucursala Botosani

Președinte: Cristian Lazarovici

 

Asociația Națională a Surzilor din România, filiala Botoșani

Director: Daniel Hliban

 

Asociația Părinților Copiilor cu Autism din Județul Botoșani,

Președinte: Gabriela Ivan

 

Asociația „Ridică-te și umblă”, filiala Botoșani

Coordonatori: Andreea Ursu, Sergiu Ursu

 

Trupa de teatru antic „Katharsis”

Coordonator: Prof. Dr. Coca Dorica

 

Corul Misionar al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei „Sf. Ioan Iacob Hozevitul”, Botoșani

Coordonator: Gabriel Corolea

 

 

Asociația Părinți pentru Ora de Religie APOR, Botoșani

Președinte: Prof. Maria-Cristina Bălăucă

 

Consiliul Județean al Elevilor, Botoșani

Președinte: Iosif Emanuel Pintilie

 

Consiliul Școlar al Elevilor din Colegiul Național „A.T. Laurian”, Botoșani

Președinte: Eduard Alexandru Ungureanu

 

Dr. Emanuel Conțac, traducător

Steliana Băltuță, etnograf

 

Adrian-Nicolae Rusu, pictor iconograf

 

Aida Șuster-Boțan, artist plastic

 

Nicu Corlat, scriitor

 

Dumitru Monacu, scriitor

 

Diana Alupoaie, artist vizual

 

Andrei Alupoaie, artist vizual

 

Iulian Moldovanu, bibliotecar metodist la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu”

 

Monica Aruxandei, avocat

 

Mariana Hodan, solist

 

Teodora Elena Puianu, realizator emisiuni

 

Adrian Boțan, profesor

 

Cătălin Purice, profesor

 

Alina Purice, profesor

 

Cătălina Felicanu, profesor

 

Maria Mihaela Urzică, profesor

 

Alina Narcisa Coțovanu, profesor

 

Mirela Tarniță, profesor

 

Elena Alecsa, profesor

 

Violeta Zamfirescu, profesor

 

Daniela Grădinaru, profesor

 

Anamaria Cazacu-Hofman, profesor

 

Ciprian Cazacu-Hofman, profesor

 

Cătălin Ștefan, profesor

 

Ana-Maria Gavril Chirilă, profesor

 

Manuela Popa, asistent medical

 

Gabriela Ursache, asistent medical

 

Sabin Puianu, student

 

Andrei Codreanu, student

 

Erika-Alexandra Irimia, student

 

Mădălina Ilinca Matei, student

 

Maria Pînzaru, student

 

Elena-Andreia Hodan, student

 

Iustina Elena Pavel, student

 

Raluca Ciobanu, student

 

Ilona Dănilă, student

 

Iustin Coca, student