Administrație Știri locale

Modernizarea ”drumului mănăstirilor” Vorona-Oneaga-Pădureni, scoasă din nou la licitație după ce lucrările au fost abandonate




Lucrările de modernizare a viitorului drum al mănăstirilor din județul Botoșani au fost scoase din nou la licitație de Consiliul Județean după ce au fost abandonate de firma care a câștigat licitația în 2018. 

Astfel, pe 25 martie va avea loc deschiderea ofertelor la licitația de 31,4 milioane lei pentru ”Modernizare DJ 208H ,Vorona- Oneaga-Pădureni ,km 21+450-34+150”. 

Proiectul a început inițial cu bani de la Ministerul Dezvoltării, dar modificările legislative din perioada 2018-2019 au crescut costul final al proiectului și în acea perioadă nu s-a vrut suplimentarea fondurilor astfel încât lucrările au fost abandonate. 

S-a ajuns în 2021 la creșterea fondurilor din partea CJ pentru a se putea scoate la licitație proiectul după ce primul contract a fost reziliat. 

Drumul are o importanță deosebită pentru viitorul acelei zone, dar și pentru turismul județului deoarece va face legătura dintre cele două mănăstiri de la Vorona, peștera Cuviosului Onufrie, schitul Oneaga, mănăstirea Coșula și mănăstirea Zosin, dar și bisericile de lemn de la Bălușeni și Cristești. Consiliul Județean vrea să creeze o rută turistică ecumenică, unde pe lângă obiectivele amintite să includă și Casa memorială a fostului Patriarh Teoctist, Casa memorială a Sfântului Ioan Iacob, mănăstirea Popăuți din municipiul Botoșani și mănăstirea Agafton. 

În apropiere de Vorona, în comuna Tudora, este rezervația naturală de Tisă, cea mai mare din această regiune a Europei, iar în Canionul Bahluiului este o cascadă, obiective turistice încă nepuse în valoare din cauza infrastructurii rutiere.