Administrație Știri locale

Primarul Andrei riscă dosar penal dacă scoate linia de tramvai FĂRĂ AUTORIZAȚIE



Anunțul primarului Cosmin Andrei cu privire la lucrările de scoatere a dalelor de tramvai de pe strada Primăverii, începând cu luna mai, riscă să îi aducă și primul dosar penal dacă va începe operațiunea fără să obțină autorizația de desființare. Mai mult decât atât, încă nu a fost finalizată licitația de 40 milioane euro pentru modernizarea acestor linii de tramvai prin fonduri europene.

Prezent în emisiunea Dosarul Zilei, de la Tele M, moderată de jurnalistul Răzvan Sauciuc, senatorul Cristian Achiței, fost specialist al Inspectoratului de Stat în Construcții, a anunțat că principala problemă în proiectul de modernizare a transportului cu tramvaie, în total 80 milioane euro doar finanțare europeană, este lipsa de decizie a actualului primar Cosmin Andrei.

Apoi, Achiței a făcut un apel public la șefii unor instituții publice să împiedice scoaterea liniilor de tramvai de pe Primăverii fără ca Primăria să aibă autorizație pentru asta.



 

”Și mâine ar putea da un câștigător la licitație, dar el are o licitație în derulare și nu ia decizii, e la fel ca în 2012-2016 când primarul căruia i-a fost ucenic nu lua decizii. Anulează, dă un câștigător, dar dă decizia. Acum vine cu tupeu și spune că după Paște scoate linia de tramvai de pe Primăverii. În politică mi-a plăcut să fiu rațional, să discut cu oamenii fără să scriu reclamații, plângeri. Cred că actualul primar se apropie de asta. Există o limită în toate. Voi face un apel public la colegul Mihai Platon, de la Inspectoratul de Stat în Construcții pentru ca desființarea liniilor de tramvai, construite cu autorizație de construire în anii 90, nu se poate face decât cu autorizație de desființare. Dacă primarul Cosmin Andrei vrea să fie cel care în timp va rămâne ca fiind cel care a desființat tramvaiul din Botoșani foarte bine, dar să o facă legal. Să nu se apuce de desfăcut ceva care cu greu va putea fi refăcut și cu bani mulți, să nu desfacă ceva fără autorizație de desființare”, a declarat senatorul Cristian Achiței.



 

Totodată, Achiței a ținut să atragă atenția și funcționarilor din Primăria Botoșani să nu săvârșească o ilegalitate în acest caz.

”Le atrag atenția celor de la Edilitare, domnului Semenescu, că lucrările vor fi făcute cu bani de la reparații drumuri, dar trebuie făcute din banii de la investiții și trebuie prins în buget. Desființarea unei construcții, cum este linia de tramvai, se face după Planul Urbanistic General, iar în PUG deocamdată este tramvai, asta înseamnă că primarul împreună cu minunata lui echipă din conducerea Primăriei Botoșani trebuie să facă actualizarea PUG și să scoată tramvaiul. Să o facă legal așa cum face orice primar din România. Noi avem un plan de mobilitate urbană care spune că trebuie tramvai, proiectul de modernizare este pornit de pe vremea lui Portariuc, când actualul primar era viceprimar, și sunt vreo 30 de hotărâri de consiliu local votate inclusiv de Cosmin Andrei. Din câte știu eu, primarul trebuie să pună în aplicare HCL, dacă nu vrea poate să le anuleze și să vadă care este procedura de anulare a contractelor de finanțare din fonduri europene prin ADR Nord-Est. Este o greșeală imensă ceea ce se spune. Adio 80 milioane euro! O să vină tramvaiele cumpărate prin minister, ce o să facem cu ele? Cu toate riscurile electorale din 2024, pe care actualul primar nu vrea să și le asume, avem nevoie și de tramvai, și autobuz electric pe traseele unde nu poate merge tramvaiul și trotinete”, a concluzionat Cristian Achiței la Tele M.