Știri locale

FOTO Ziua Mondială a Sănătății a fost marcată la Vorona



Cu ocazia Zilei Mondială a Sănătății la Centrul Cultural din Vorona s-a desfășurat o acțiune de informare privind importanța prevenției și prezentarea la medic atunci când apar semne că ceva se întâmplă cu organismul uman, organizată de deputatul Alexandra Huțu și primarul comunei Vorona, Aurel Ștefan.

La eveniment au participat și președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, reprezentanți ai Spitalului de Pneumoftiziologie din Botoșani – managerul Costel Lupașcu, directorul medical, dr. Mihaela Gherghel și asistentul medical Roxana Haras – precum și medicul de familie Nicoleta Luiza Ungureanu, care au discutat cu cele 70 de voronence prezente despre diferite aspecte legate de sănătate.



Pe parcursul a două ore, pe lângă informațiile transmise despre programele pe care Ministerul Sănătății le organizează pentru depistarea precoce a diferite afecțiuni și despre caravanele care au ajuns și vor ajunge din nou în județul nostru, cei doi medici prezenți la activitate au vorbit despre două afecțiuni care plasează România, din nefericire, pe primul loc în Uniunea Europeană: tuberculoza pulmonară și cancerul de col uterin. S-a pus accentul și pe importanța vaccinării împotriva HPV, vaccin care protejează femeile să dezvolte cancer uterin, cunoscut fiind faptul că acest tip de cancer este cauza principală a mortalității în rândul femeilor.

„Eu am ținut să vorbesc mai mult despre tuberculoză, deoarece în societatea noastră românească există această stigmatizare a bolnavului de TB. Trebuie să înlăturăm miturile despre această boală și să înțelegem că oricine se poate îmbolnăvi, pentru că bacilul nu ține cont de statutul social sau de puterea financiară a oamenilor. În cazul în care ne îmbolnăvim este important să respectăm cu strictețe calendarul tratamentului și să îl ducem la capăt pe parcursul celor 6 luni. Tuberculoza se vindecă, iar tratamentul este gratuit în România. Trebuie să conștientizăm că nu e o boală care afectează o singură persoană și implică de cele mai multe ori și familia și comunitatea în care aceasta trăiește, de aceea este important să ne implicăm și să insistăm cu fiecare ocazie ca cetățenii să asculte sfatul specialiștilor în cazul îmbolnăvirii cu TB. Sănătatea femeii contează enorm în funcționarea familiei, pentru că nu de puține ori cele mai multe sarcini casnice și familiale cad în sarcina ei”, a subliniat deputatul Alexandra Huțu

De asemenea, s-au prezentat și măsurile administrative implementate de Consiliul Județean, de Spitalul de Pneumoftiziologie și de primăria Vorona în ceea ce privește creșterea accesului la serviciile de sănătate, îmbunătățirea actului medical, investițiile și dotările finalizate, în curs de finalizare sau depuse pentru finanțare.

„Întâlnirile pe probleme medicale sunt benefice, cu atât mai mult cu cât noi, de regulă, amânăm vizita la medic, la examenele medicale, lăsându-ne copleșiți de treburile și grijile vieții în fiecare zi, pe care le considerăm importante deși sănătatea este cea mai importantă pentru viața noastră. Discuțiile de astăzi sunt extrem de binevenite, mai ales acum după perioada de restricții determinată de pandemie, care ne-a încrâncenat, ne-a făcut să fim mai reticenți să mai mergem la medic și în unitățile sanitare. Orice demers pentru refacerea încrederii oamenilor în specialiști și în medici pentru înțelegerea necesității observării și evaluării permanente a stării de sănătate este binevenit. Pentru aceste motive mulțumim celor care ne-au sprijinit pentru organizarea manifestării de astăzi, mulțumim tuturor participantelor și vă adresez cele mai sincere urări de sănătate dumneavoastră și familiilor dumneavoastră”, a declarat primarul Aurel Ștefan.

La sfârșitul activității, participantele au socializat într-un cadru prietenos și au primit de la organizatori materiale informative și câte un kit de îngrijire personală specific femeii.