DEZASTRU! Primăria a rămas fără 80% din banii pentru investiţii

Primăria Botoşani a rămas fără bani de investiţii din cauza corecţiilor financiare aplicate de autorităţile centrale la investiţiile cu fonduri europene realizate de municipalitate până în 2012. Încercările primarului Ovidiu Portariuc de a scăpa municipalitatea de plata corecţiilor financiare de aproape 17 milioane lei la proiectul de modernizare a CET-ului, moştenit de la vechea administraţie de până în 2012, s-au soldat cu eşec.

Primarul Portariuc susţine că Departamentul de Luptă Antifraudă verifică licitaţiile din timpul fostei administraţii. Cele 17 milioane lei, pe care municipalitatea spera să le recupereze, reprezintă 80% din totalul bugetului pentru dezvoltare.

„Autoritatea de management ne-a informat că adresa prin care solicităm restituirea acelei corecţii nu îndeplineşte condiţiile şi pentru prima dată ne spun şi motivele clare. Întrucât în data de 1 aprilie 2014 DLAF-ul a solicitat AM POS Mediu, în vederea verificării, contractele, ca urmare POS Mediu nu poate da curs rambursării acelei corecţii. Recuperarea acestei corecţii ţine de toate suspiciunile legate de contractele încheiate în acea zonă de termoficare. Vorbim de contractul privind serviciile de asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor, mai sunt şi alte contracte menţionate, contract de publicitate cu SC Capisco SRL, contracte de lucrări la sursă şi alte contracte care sunt verificate de DLAF care se pare că a informat la rândul lui alte instituţii care se ocupă cu verificările în aceste situaţii. Ministerul ne comunică că până nu vor fi finalizate aceste controale şi până nu vor avea o situaţie certă nu pot proceda la restituirea acele corecţii”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

Edilul-şef susţine că va contesta tot ce se poate contesta pentru a recupera banii la bugetul local şi speră ca anchetele DLAF să aibă ca finalitate restituirea banilor către visteria municipalităţii botoşănene. Portariuc a spus că pentru contractele derulate până în 2012 botoşănenii trebuie să plătească nişte corecţii financiare în valoare de 400-500 lei per cap de locuitor, pe lângă creditele bancare accesate pentru cofinanţarea proiectelor.

„Cu siguranţă ne vom îndrepta în vederea recuperării acestor prejudicii asupra celor care într-un mod voit sau poate neintenţionat au făcut aceste greşeli majore. Vom încerca să ne adresăm Guvernului, să vedem dacă putem face o finanţare din Trezorerie, avem plăţi la contractele privind nocturna, alte contracte în derulare începute în anii precedenţi pentru care ne trebuie resurse financiare. Partea de funcţionare nu este afectată. Eu nu consider că este firesc ca fiecare botoşănean să scoată din buzunare 4-5 milioane de lei pentru a acoperi această corecţie care din start pleacă de la o prezumţie prin care contractantul era acuzat de lipsă de transparenţă în organizarea unei licitaţii”, a precizat primarul municipiului.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean