Flutur: „Am spus că aduc 100 milioane euro şi am adus 95. Îmi cer scuze!”

Fostul primar al municipiului Botoşani, Cătălin Flutur, a desfiinţat toate acuzaţii aduse de actualul edil-şef Ovidiu Portariuc legate de corecţiile financiare în valoare de 22 milioane lei pe care municipalitatea trebuie să le plătească pentru proiectele executate până în 2012.

Cătălin Flutur a prezentat presei o declaraţie a lui Eugen Orlando Teodorovici, fost ministru al Fondurilor Europene şi actual ministru al Finanţelor, care ar fi precizat că ţara plăteşte un miliard de euro corecţie financiară pentru proiectele cu finanţare europeană pentru că au fost plasate persoane nepotrivite în sectorul achiziţiilor publice şi că toate proiectele europene până în octombrie 2011 sunt pasibile de corecţii financiare din cauza unor interpretări de legislaţie.

„Este o problemă asumată cu toţii atunci când am hotărât să atragem fonduri europene. Peste tot în ţară, toate proiectele spune ministrul PSD Teodorovici, s-a întâmplat acelaşi lucru. Măcar 50% din CJ-uri şi primăriile reşedinţă de judeţ erau conduse de membrii PSD, nu mai extind cu membrii USL. Un fenomen care s-a întâmplat la nivel naţional, dar nimeni nu şi-a permis să facă afirmaţiile care s-au făcut la Botoşani. Municipiul, în cele două mandate pe care le-am gestionat nu singur, cu două Consilii Locale, cu hotărâri aprobate în unanimitate de toţi consilierii locali, inclusiv PSD, a accesat 93 milioane euro, iar fonduri guvernamentale diferenţa până la 120 milioane euro. Accesând 93 milioane euro contracte semnate, vorbim de suspiciuni de corecţii financiare, că nu sunt corecţii, undeva la 5 milioane euro, 22 milioane lei”, a declarat Cătălin Flutur.

Acesta susţine că dacă nu era accesate proiectele cu fonduri europene, în opt ani Primăria Botoşani ar fi avut bani doar să reabiliteze Teatrul Mihai Eminescu şi, eventual Centrul Istoric.

Flutur a precizat că din biroul său de la Locativa SA vede pe geam un pietonal reabilitat cu fonduri europene, o parcare subterană şi supraterană, o hală de carne nouă, toate prin proiecte europene.

„Ce e mai important, că am luat 95 milioane lei sau că dăm 5 milioane de lei? Nu există un prejudiciu şi o spun la modul foarte clar şi cinstit, ci o cotă de contribuţie dintr-o parte sau alta, pentru că restul banilor se văd în lucrări. Aceste suspiciuni de corecţii sau corecţii financiare sunt pe partea de achiziţii, nu şi pe partea de execuţie. Vorbim doar de modul în care s-a făcut achiziţia. Statul Român a avut 4 instituţii, la ceea ce mă refer la nivel municipiu care şi-au dat verdictul că totul este corect. Pe POR a fost ADR Nord Est, Ministerul de Finanţe prin UCEVAP, ANRMAP şi SEAP. La noi nu a fost sancţionat nimic, sunt doar suspiciuni, dar nu poţi să pui în cârca unei echipe, a unui om, o chestie care de fapt nu reprezintă sub nicio formă un prejudiciu”, a completat Flutur.

Fostul edil-şef îl acuză pe actualul primar că nu a făcut nimic în trei ani de mandat şi că acest război este doar pentru a ascunde lipsa de realizări. Mai mult, Flutur a enumerat şi administraţii conduse de PSD şi unde au fost aplicate corecţii financiare, cum ar fi Teleorman, Iaşi sau Bacău.

„Merită ca fiecare botoşănean să mai dea 200 de lei pentru ce s-a făcut în oraş? Municipiul Botoşani nu a fost păgubit, ci este municipiul din ţară care a luat cele mai multe fonduri europene, iar noi botoşănenii beneficiem de aceste investiţii. Am spus că aduc 100 milioane şi am adus 95. Îmi pare rău! Dar au fost luate două credite necheltuite, ce face cu banii? Este unul de la Banca Mondială pentru corecţii financiare şi pentru proiectul cu termoficarea. Pot fi greşeli inerente de aplicare, dacă erau numai la Botoşani spuneam că ne asumăm, dar în condiţiile în care pe fiecare proiect există corecţii poate nu am ştiut noi. Nu am avut oameni pe achiziţii foarte buni şi am întrebat patru instituţii. Fenomenul nu s-a întâmplat doar în România, ci în toate statele care au aderat. Dar acest fenomen noi avem un procent rezonabil. Dar nu a atacat în instanţă suspiciuni de corecţie cum am atacat noi şi am câştigat”, a concluzionat fostul primar Cătălin Flutur.

BanulBotosanean.ro
www.facebook.com/banulbotosanean