Un tânăr din Botoșani dovedește României că în agricultură SE POATE

În timp ce alții de vârsta lui plecau din România spunând că mai bine spală vase în străinătate decât să stea în țară, în timp ce alții de vârsta lui spuneau că în agricultură mori de foame el studia la agronomie în ciuda a tot ce se întâmpla și se spunea. La câțiva ani de atunci, unii și alții muncesc peste hotare în anumite condiții în timp ce el face performanță și bani în AGRICULTURĂ.

Cristian Andrici este unul dintre tinerii curajoși ai României care a accesat fonduri europene prin Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit. A trecut peste tot ce înseamnă birocrației și piedicile puse de aceasta, a trecut peste tot ce înseamnă nepăsarea guvernanților față de agricultură, a accesat fondurile europene și-a înființat o firmă care acum este printre cele mai puternice în domeniul prestărilor serviciilor în agricultură.

Andrici a fost inclus pe lista proiectelor de succes pe care APDRP le-a derulat în județul Botoșani și va face parte dintr-o categorie selectă la nivel național.
Cristian Andrici este patronul firmei Nord Agrotehnick SRL Brăești, un start-up înființat în 2009 pentru a atrage fonduri pe măsura 312. Prin proiectul cu fonduri europene a cumpărat un tractor de aproape 300 de cai putere, un plug, combinator și două semănători. Utilajele le folosește pentru a lucra cele 100 de hectare ale fermei sale și alte 2.000 de hectare ale fermierilor care îi solicită serviciile.

„În zona noastră lipsea tehnica și câteva comune resimțeau din plin asta. Așa a venit ideea proiectului. Firma am făcut-o din pură pasiune. Înainte să am propria mea afaceri am lucrat ca directori de vânzări, apoi la o firmă de inputuri. Un fost coleg de facultate avea o firmă consultanță și mi-a spus că sunt fonduri la dispoziție. Am discutat ca doi prieteni și a doua zi ne-am apucat de calcule și să începem proiectul”, a declarat Andrici.

Tânărul din Brăești spune că a plecat la drum cu foarte multă energie, sprijinul moral al părinților, un pix și o hârtie.

„La vremea respectivă cu proiectul în mână, aveam în cap ce vreau să fac, dar îmi trebuiau 90.000 euro cofinanțare, a venit soluția finanțării de la un IFN specializat pe domeniul agricol. Am luat bănuții de la ei, iar în patru luni au venit banii de la APDRP. Din momentul depunerii proiectului de 260.000 euro și până la decontarea sumelor am pierdut vreo 10.000. Mai am doi ani și termin de plătit ratele la cei 90.000 euro împrumutați cu o dobândă absolut rezonabilă”, a declarat proprietarul Nord Agrotehnick.

Andrici se declară mulțumit de proiectul prin APDRP și că nevoile din piață l-au făcut să investească banii obținuți ca profit și să achiziționeze și alte utilaje. Acesta recomandă și altor tineri să intre în afacerile din agricultură.

„Cu o idee bună, un business-plan corect conceput, multă energie, dacă se poate studii de specialitate ar fi perfect, și în rest mult curaj. Trebuie știut că nimic nu e gratuit, cu atât mai puțin banii de la UE”, a completat Cristian Andrici.

Tânărul fermier spune că lucrează câte 10 ore pe zi pentru a putea presta servicii pentru clienți din județele Botoșani, Iași, Suceava și Neamț și că vrea să depună un nou proiect pentru accesarea de fonduri europene pentru modernizarea propriei ferme, respectiv un tractor de 400 de cai putere, pe roți inegale, și utilaje de pregătit solul.
Business-ul derulat de microîntreprinderea specializată pe prestări servicii în agricultură a fost vizitată, în această săptămână, de o echipă a APDRP de la nivel central, precum și de șefii Direcției pentru Agricultură, Camera Agricolă și APIA.


www.facebook.com/banulbotosanean
banulbotosanean@yahoo.com
YM: banulbotosanean
(BanulBotosanean.ro)